Er bestaat zoiets als decision fatigue

Waar komt dat toch door? Ik weet heus wel dat ik geen energie krijg van die reep chocola, maar toch eet ik ‘m wanneer ik moe ben makkelijker helemaal op dan wanneer ik uitgerust ben. Ik ging op onderzoek uit. En wat blijkt?

Veel mensen leiden aan decision fatigue – ofwel: keuzemoeheid. Wanneer we de hele dag door (belangrijke) keuzes maken, zijn we aan het eind van de dag moe en worden onze keuzes slechter. Zie het maken van keuzes als het gebruiken van een spier; na een aantal herhalingen worden je spieren moe. Zo werkt het dus ook in je hersenen.

Wanneer je moe bent en de kracht van je keuze afneemt, kiezen we vaak voor de makkelijke weg. Niet zelf een gezonde maaltijd koken dus, of op de bank blijven zitten in plaats van naar de sportschool gaan. Keuzemoeheid kan er zelfs toe leiden dat je keuzes maken compleet vermijdt. Onderzoekers noemen het ook wel de paradox of choice: te veel opties leiden er soms toe dat je gewoon maar niets kiest.

Hoe voorkom je keuzemoeheid?

Ok, nu dat ik weet dat het niet aan mij ligt – altijd fijn – wil ik ook weten wat ik eraan kan doen om te voorkomen dat ik in de toekomst weer slechte keuzes maak wanneer ik moe ben. Ik heb een aantal tips gevonden en uitgeprobeerd, die ik graag met je wil delen. Met deze tips kun je de kracht van je keuze optimaal benutten!

 1. Maak makkelijke (dagelijkse) keuzes ruim van te voren.
  Denk hierbij aan ‘s avonds je kleding voor de volgende dag alvast klaar leggen, meal preppen, afspreken met die vriendin om op vaste dagen te gaan sporten, etc. Hoe minder je over deze kleine dingen na hoeft te denken, hoe beter je kunt inspelen op onverwachte keuzes die gedurende de dag gemaakt moeten worden.

 2. Verspreid grote beslissingen. 
  Wil je bijvoorbeeld een huis kopen? Plan dan niet te veel bezichtigingen op een dag. Aan het eind van de dag weet je namelijk niet meer wat je allemaal gezien hebt, waardoor je sneller irrationele keuzes maakt. Plan je daarentegen een week lang elke dag twee bezichtigingen, is de kans groot dat je aan het eind van de week een goede, doordachte keuze kunt maken. 

 3. Maak de belangrijkste keuze aan het begin van de dag
  Of het nu gaat om je gezondheid verbeteren, beslissen welk huis je koopt of die gigantische knoop die je op je werk moet doorhakken: doe het zo vroeg mogelijk op de dag. Je bent dan het meest uitgerust en kunt daardoor heldere keuzes maken. En, ook niet verkeerd: als je die grote hobbels eenmaal genomen hebt, voelt de rest van de dag als een smooth ride!
  BONUSTIP: als je later op de dag een belangrijke keuze moet maken, eet dan eerst iets. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we slechtere keuzes maken op een lege maag.

 4. Maak duidelijke afspraken met jezelf
  Dit is voor mij de grootste uitdaging. Een plan maken – en me eraan houden – is niet mijn sterkste punt. Zo wil ik graag in een vast ritme blogs schrijven en aan mijn boek werken. Vaak gebeurt het namelijk dat ik op de bank zit te wachten tot de inspiratie me komt aanwaaien. Daardoor heb ik soms hele goede dagen, maar vaak ook gewoon niks. Dan ben ik snel afgeleid en voel ik me aan het eind van de dag waardeloos, omdat ik voor m’n gevoel niks heb gedaan. Slechte keuzes heb gemaakt, dus. 
  Wat ik eigenlijk zou moeten doen, is mijn week strak indelen en me aan die planning houden. Op maandag en dinsdag blogs schrijven, woensdag en donderdag voor freelance-opdrachten en op vrijdag aan mijn boek werken – bijvoorbeeld. Als ik eenmaal in dat ritme zit en het werkt laat ik het je weten. 

 5. Beperk het aantal keuzes wat je per dag moet maken
  Laat je collega’s eens een keer de knoop doorhakken of vraag wat vaker aan je partner of hij/zij voor het eten wil zorgen. Hierdoor haal je kleine en grote keuzes uit je dag, waardoor je de keuzespier wat rust kunt geven. Zeker op dagen waarop je grote keuzes moet maken is dit een goed idee: dan kun je al je energie bewaren voor die ene belangrijke keuze!

Zo maak je betere keuzes – ook als je moe bent

Het belangrijkste is je bewustzijn: zodra je merkt dat je moe bent, wees dan bewust van de keuzes die je maakt. Vaak kun je op dat moment zelf nog een andere keuze maken of de keuze uitstellen tot de volgende dag. Hiermee kun je veel slechte keuzes voorkomen!

Onthoud: de kracht van je keuze is reuze. Behandel je keuzespier daarom met respect en geef ‘m af en toe een dagje vrij. Je zult zien dat keuzes maken er vanzelf makkelijker van wordt!

Hoe ga jij om met keuzes maken? En wat is je grootste inzicht uit dit artikel? Deel het met ons in de comments!