Schaarste en overvloed

Jouw gezondheid en basisbehoeften zijn een eerste voorwaarde voor geluk. Dus een dak boven je hoofd, werk en inkomen. Dan voel je je nog niet eens gelukkig maar gewoon neutraal. Ook is het belangrijk dat je doelen hebt in je leven. De belangrijkste factor is volgens Raj echter je mindset, je levenshouding. Er zijn twee opties: ga je uit van schaarste of van overvloed? Bij schaarste denk je dat er niet genoeg is. Jouw winst betekent iemand anders verlies, daarom richt je je op jezelf. Bij overvloed ga je ervan uit dat er genoeg is voor iedereen en dat de goede dingen naar je toe komen.

Je mindset bepaalt je geluk op drie gebieden:

1. Waar streef je naar: superioriteit of flow?

Het gevoel dat je ergens heel goed in bent, is belangrijk voor je geluksgevoel. Dat hoeft trouwens niet hetzelfde te zijn als waar je geld mee verdient! Het kan ook een uit de hand gelopen hobby zijn snowboarden bijvoorbeeld of misschien ben je gewoon heel goed in mensen helpen. Vanuit schaarste streven mensen naar superioriteit, ze willen beter zijn dan anderen. Ben je een keer beter, dan moet je natuurlijk zorgen dat je niet van de troon valt. Dus je bereikt het eigenlijk nooit. Het streven naar superioriteit vermindert je geluk en trekt mensen aan die ook de top dog willen zijn.

Mensen met een mindset van overvloed richten zich op iets geheel anders namelijk flow. Flow is een soort hyperfocus waardoor de tijd versnelt of vertraagt. Bijvoorbeeld als je aan het tekenen bent en opeens is het donker buiten. Flow boost je geluksgevoel en is bovendien een veel betere voorspeller voor succes dan superioriteit. En het heeft nog een pluspunt, andere mensen vinden je leuk! Want wat is nou aantrekkelijker dan iemand die heel enthousiast is over wat die doet?

2. Je verbonden voelen

Voor je gevoel van geluk heb je tenminste een persoon nodig met wie jij je diep verbonden voelt. Heb je een mindset van schaarste dan ga je ervan uit dat er niet genoeg liefde is voor iedereen. Intieme relaties benader je dus met een bepaalde wanhoop en je kunt je wellicht voorstellen dat dat niet echt aantrekkelijk is voor anderen. Ook ben je selectiever in liefde en aandacht geven. Je geeft het niet vrijuit aan iedereen maar alleen aan mensen van die je ook iets terug krijgt.

Heb je daarentegen de behoefte om liefde te geven en wil je iets positiefs bijdragen aan de wereld? Dan ga je uit van overvloed. Er is voldoende liefde voor iedereen en deze raakt ook niet op. Uit experimenten blijkt dat tijd, geld of energie aan anderen besteden je gelukkiger maakt. Kun je zelf uitproberen, geef eens een tientje aan iemand. Zonder iets te verwachten van de ander, niet eens dankbaarheid. Welk gevoel levert dat op?

3. Controle: geluk heb je zelf in de hand

Heb je het gevoel dat het leven onvoorspelbaar is? Dat het nooit zo gaat als jij het wilt? Dan leg je de controle buiten jezelf. Het gevolg is dat je vaak teleurgesteld bent en de behoefte hebt dingen te controleren. En dat werkt averechts voor jezelf maar ook omdat andere mensen afstand nemen als je te controlerend bent. Het tegenovergestelde is dat je ervaart dat jij de controle hebt dus deze ligt intern. Jij bepaalt zelf hoe je op iets reageert. Dat maakt je interne wereld beheersbaar, je hebt je geluk zelf in de hand. Wil je gelukkiger zijn dan is moet je dus een overvloed mindset creëren.

3 simpele tips

Hoe doe je dat? Raj heeft drie simpele tips die je meteen kunt toepassen:

  • Start een Gratitude Journal. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dat mogen heel kleine dingen zijn zoals dat de zon scheen tijdens je lunchwandeling, je zus je belde om te vragen hoe het is en dat je verse pasta at. Met Rucolapesto!
  • Kijk NIET naar het nieuws maar wel naar de natuur. Het nieuws ondermijnt je vertrouwen in de wereld en je gevoel van veiligheid. Dat komt omdat het vaak negatieve berichten zijn en situaties waar je geen invloed op hebt. Kijk liever naar natuur dus bomen, de zee of bergen dat is rustgevend en stressverlagend. Werkt ook met een filmpje!
  • Vertrouw het leven. Vaak vind je in religies de gedachte dat alles gebeurt met een reden. God, het lot of … heeft het nota bene niet voor niets zo bedacht. Ook al ben je niet religieus, oefen met deze blik naar dingen te kijken. Wat er ook gebeurt, er zit altijd iets positiefs in.

Wil je met minder stress en meer energie jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is dé routekaart naar jouw mooiste leven. Samen maken we in 16 weken een ontdekkingsreis langs de vier belangrijkste gebieden voor een gelukkig leven: gezondheid, relaties, werk en geld. Een magische reis die je kijk op het leven zal veranderen. Elk van deze thema’s werken we uit aan de hand van verschillende oefeningen tijdens de magische live seminars, krachtige online Roadmap sessies, Miracle Mantra’s en je persoonlijke Miracle Journal. Dit alles onder leiding van David en Arjan. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers die meededen aan een van onze programma’s!