Een alibi of niet?

Dan komt Juans advocaat erachter dat precies die avond, in precies het vak waar Juan zat, een aflevering van de populaire Amerikaanse show Curb Your Enthusiasm werd opgenomen. Maniakaal stort de advocaat zich op de beelden en ja – in de laatste van de vijf opgenomen tapes zie je helder en duidelijk Juan en zijn dochter in het stadion zitten. Een stadion met 56.000 mensen en Juan is herkenbaar in beeld. Hij kan de misdaad niet hebben gepleegd – en komt vrij. Een wonder.

De rode draad van de documentaire Long Shot over deze zaak (nu te zien op Netflix), is de kracht van het toeval. Hoe toevallig is het dat Juan, tussen tienduizenden anderen, te zien was op die beelden? Aan de ene kant is het volstrekt logisch dat dit een keer gebeurt: met zoveel schietpartijen, sportwedstrijden en televisieshows in een land, kon je erop wachten dat die een keer elkaars pad kruisen. Dat is geen toeval, dat is onvermijdelijk. Dat dit Juan overkomt, is natuurlijk stomtoevallig: de meeste dagen werd er niks opgenomen in het stadion en als het wel een keer zo was, meestal niet in dat vak.

Niets heeft een reden

Hij had simpelweg mazzel.

Of toch niet? De Amerikaanse denker Jim Collins heeft het in dit soort gevallen over je return on luck, ofwel: wat doe je met wat je overkomt? Hij maakt de vraag of iets toeval is of niet, geheel onbelangrijk. Soms komen dingen gewoon op je pad, of je nu wilt of niet. Niets heeft een reden of is voorbestemd, zegt hij, maar achteraf kun je elke gebeurtenis betekenis geven. Door open te staan voor toevalligheden, ze waar te nemen en er vervolgens iets mee te doen, kun je ook niet-voorbestemde dingen alsnog een bestemming geven. Niemand geloofde in die videobeelden, tot de advocaat besloot ze tóch te willen zien. En zo redde hij het leven van familieman Juan Catalan.

Dus mocht je nog eens aan iemand denken en zien dat die persoon je precies dán belt, breek je hoofd niet over hoe toevallig dat is en wat de diepere reden ervan kan zijn. Maar geef het een reden. Volg het spoor. Zoek elkaar op. Ga wat leuks doen samen. Versterk jullie band. Toeval kun je niet beïnvloeden, maar wat je toevalt wel.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!