Waarom spijt een eindeloze bron van informatie is

Over nostalgie denken we vaak net zo. Misschien is nostalgie leuk als campy emotie, met een flinke laag ironie naar dingen van vroeger kijken, maar als serieuze hartenpijn kun je het niet zien. Iedereen weet dat het vroeger heus niet écht beter was. Maar waarom verlang je er dan zo naar?

Het wordt ineens een stuk leuker als al die zogenaamd negatieve emoties niet langer over het verleden gaan, zoals bij spijt of nostalgie, of over wat er nu niet is, zoals bij heimwee en jaloezie. Want in werkelijkheid gaan die emoties over je toekomst. Probeer eens of het lukt om zo’n gevoel te zien als een eindeloze bron van informatie. Je laat namelijk genadeloos aan jezelf zien waar je blijkbaar behoefte aan hebt.

De informatie die in spijt en jaloezie schuilt

Spijt is niks anders dan een omgekeerd verlangen. Je bent alleen jaloers op mensen die iets hebben, kunnen of doen wat je zelf zou willen. Je hebt alleen heimwee als je liever op een andere plek bent en je wordt alleen nostalgisch als je in een andere situatie wilt zijn dan je nu bent. Die emoties zijn helemaal niet negatief: ze maken je juist bewust van een vraag die je jezelf misschien zelden stelt: hoe zou je willen dat je leven is? Waar verlang je naar?

Het misverstand over nostalgie is bovendien dat je zou verlangen naar de omstandigheden waarin we toentertijd leefden en dat we weer terug zouden moeten naar die omstandigheden. Alleen dat klopt niet. Het enige waar we naartoe terug willen, is het gevoel dat die omstandigheden bij ons oproepen: we willen ons veilig voelen en geborgen. Geliefd en thuis. We willen ons welkom voelen in ons eigen leven. Door je te richten op het gevoel in die nostalgie, is de vorm vrij. Het hoeft niet letterlijk 1950 meer te worden om gelukkig te worden en daarmee kan nostalgie een nauwkeurige blauwdruk worden voor je toekomst. Of zoals de Russische filosofe Svetlana Boym zo mooi zegt: ‘Nostalgie is een liefdesaffaire met je eigen fantasie…

Wat is jouw grootste eye-opener na het lezen van dit artikel? Welke negatieve emotie bevat eigenlijk een schat aan informatie in jouw geval? Deel het hieronder in de comments!