Waarom kiezen voor een politieke partij lastig is

Want dat kiezen is nogal een dingetje. Omdat we het vaak zo onhandig aanpakken. Dit is wat de meeste mensen doen: je onderzoekt welke partijen het best jouw belangen verdedigen. Wie komt er voor je op? Welke lijsttrekker roept precies de dingen waar jij straks beter van wordt? Je doet een stemwijzer of leest een interview en denkt: die partij snapt mijn belang en bewaakt het.

Dat is ook meteen waar het misgaat. Want je belangen zijn niet zo’n handig uitgangspunt. Belangen zijn namelijk meestal nogal veranderlijk en gericht op de korte termijn. Als je ziek wordt, veranderen je belangen. Als je werkloos raakt ook. Als je kinderen krijgt, veranderen je belangen en als je voor jezelf begint ook. Dat maakt je belangen een nogal onbetrouwbare (en vooral tijdelijke!) basis om je stem op te baseren. Het is eigenlijk net zo opportunistisch als politici vaak verweten wordt te zijn.

Hoe je ook kunt kiezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen

Bovendien zijn je belangen erg beïnvloedbaar. Een goede politieke verkoper, verkoopt je namelijk eerst het probleem en daarna pas de oplossing. Ook als je zelf nog nooit dat probleem hebt ervaren. Als je iets maar vaak genoeg hoort, ga je vanzelf geloven dat het urgentie voor je heeft en van belang voor je is. Terwijl dat vaak niet zo is.

Je kunt ook kiezen op basis van iets anders. Namelijk op basis van je kernwaarden. Dat zijn een soort onveranderlijke principes die omschrijven waar jij voor staat. Dat vereist een andere volgorde van beslissen. In plaats van eerst naar buiten te kijken, naar de stemwijzers en debatten, en dan te bepalen of het goed klinkt, kijk je eerst bij jezelf naar binnen. 

Waar sta je voor? Wat vind jij nu écht belangrijk in het leven? Hoe gaan we in jouw ideale wereld met elkaar om? Misschien is ‘liefde’ wel een kernwaarde van je. Of ‘vriendelijkheid’. Of familie, vertrouwen of vrijheid. Misschien vind je rechtvaardigheid juist fundamenteel, of duurzaamheid. Misschien is ‘zekerheid’ een kernwaarde van je, of ‘eerlijkheid’. Optimisme, hard werken, naastenliefde – het kunnen zomaar jouw waarden zijn. Of juist niet. Wat het ook is, er is een partij te vinden die qua waarden bij je aansluit. En dat zou zomaar eens een andere kunnen zijn dan je tot nu toe dacht.

Als je een partij kiest die past bij je kernwaarden, kun je niet meer verkeerd kiezen. Zoals overigens geldt voor elke keuze in je leven. Wel zo makkelijk.

Hoe denk jij over je eigen stem- en keuzeproces? Laat tips en ervaringen hieronder achter!