De echte stemwijzer voor de verkiezingen

Als je de wetenschap laat vertellen waar we gelukkig van worden, komt uit elk onderzoek hetzelfde advies. Toch hoor je daar nooit een politieke partij over. Toen dacht ik: dan doe ik het wel. Daarom vandaag een stemadvies op basis van vijf geluksvoorspellers uit de wetenschap. Denk er woensdag nog eens aan, met het rode potlood in de hand.

De belangrijkste geluksbeïnvloeder is de relatie met je geliefden. Met je partner, maar net zozeer met familie en vrienden. Toch doen veel mensen precies het tegenovergestelde: we werken meer uren dan dertig jaar geleden, brengen minder tijd met onze geliefden door en zijn vaker eenzaam. We zijn te druk voor de liefde.

De tweede geluksvoorspeller sluit daarop aan. Uit onderzoek blijkt dat je krachtig en zelfverzekerd bent als je het gevoel hebt dat je er toe doet. Niet alleen in economische zin, omdat je iets produceert en geld verdient, maar juist in die vrije tussenruimte. Je kunt betekenis vinden in de verzorging van een dier, je eigen kunst maken, je tuin onderhouden, vrijwilligerswerk doen, enzovoorts.

Stemadvies: kijk naar de gelukkigste landen

Als derde telt geld. Geld maakt gelukkig, tot op de hoogte van ongeveer anderhalf keer modaal. Daarboven maakt het niets meer uit en levert elke extra verdiende euro geen extra geluk meer op. Met één uitzondering: als je het weggeeft. Misschien is het niet zo toevallig dat in de meest nivellerende landen van de wereld ook de gelukkigste mensen wonen.

De vierde geluksvoorspeller gaat over vertrouwen in anderen. De meeste mensen zijn namelijk sympathiek. Ze zijn goed van zin, niet agressief, niet corrupt, hebben geen totalitaire neigingen en willen graag een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij. We worden met elkaar niet onbeschofter of crimineler. Dus vasthouden aan bangmakende media of mensen maakt je juist ongelukkig.

Wat kies jij?

De laatste grote voorspeller is groen: bomen maken blij. Tijd doorbrengen in vrije, gezonde natuur vermindert je stresshormonen en maakt je kalm en creatief.

Kortom, de wetenschap heeft het werk gedaan voor je. Kies woensdag een partij die ruimte maakt voor samenleven, die snapt dat je leven een verzameling relaties is. Die je betekenisvolle creaties gunt, buiten alleen maar werken. Die hoger durft te belasten in hoge inkomens, die andere mensen niet verdacht of minderwaardig maakt.

En o ja: iets met bomen helpt ook.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!