Jezelf vergelijken met anderen: dit is waarom het geen goed idee is

Vaak, wanneer we onszelf vergelijken met anderen, vinden we dat anderen mooier, slimmer, beter, volwassener zijn dan onszelf. Dit zegt natuurlijk veel meer over jezelf dan over de ander. Jij bent degene die vindt dat je zelf minder mooi, minder slim of wat dan ook bent. Je vult daarmee de mening van anderen voor hen in met een mening die je over jezelf hebt – die ook nog eens niet zo positief is.

Je vergelijkt jezelf dus niet met anderen, maar je vergelijkt de mening die je hebt over jezelf met de mening die je hebt over anderen. Daar is maar een oplossing voor: een andere mening over jezelf vormen!

Mensen denken minder aan je dan je denkt

Misschien heb je het idee dat de mensen in je omgeving continu wat van je denken en vinden, maar in negen van de tien (of misschien wel tien van de tien) gevallen is dat niet waar. Mensen vinden jou helemaal niet dom of lelijk. Sterker nog: ze denken misschien wel helemaal niets van je. De meeste mensen zijn – net als jij – druk met hun eigen onzekerheden. Dat lucht op, nietwaar?

Bedenk je ook dat de mensen met wie je omgaat niet met jou zouden omgaan als je echt zo dom en lelijk was. Als je dit denkt, is dat een belediging voor je familie en vrienden! Mensen die jij slim en knap vindt, vinden jou waarschijnlijk net zo slim en knap. Soort zoekt soort, niet waar? Jouw toffe vrienden en familie zijn het bewijs dat jij ook tof bent.

Stop dus met jezelf te vergelijken met anderen. Je bent minimaal net zo slim, leuk en lief als zij zijn!

Laat je ons weten of je iets hebt aan onze tips? We horen graag van je in de comments!