Ik ben de ultieme pleaser. Ik wil graag dat de mensen om wie ik geef het fijn hebben en gelukkig zijn. Want dan ben ik dat ook. Ik dacht altijd dat ik heel goed was in anderen gelukkig maken. Groot was de schrik toen ik me realiseerde dat dat nog weleens zou kunnen tegenvallen.

De pleaser

Zit je in nood, bel mij! Ik luister naar je verhaal, denk mee en vervolgens geef ik een kant- en klare oplossing voor jouw ‘probleem’. Idealer krijg je het niet! Heb je een relatie met mij en ben je alleen niet gelukkig? Vrees niet: ik heb zo veel empathie dat ik het niet met je uitmaak. Want jou kwetsen zou ik nooit doen. Van mij kun je altijd op aan. Ook als we een afspraak hebben. Afzeggen doe ik niet, want ik weet hoe belangrijk die afspraak voor je is. Iemand teleurstellen zit niet in mijn vriendenpakket.

Voedsel voor je ego

Jarenlang is dit hoe ik mijn leven leidde. Iemand gelukkig maken was mijn missie. Ik was het gewend vanuit mijn jeugd. Als mijn ouders ruzie hadden, kwam ik tussenbeide om mijn moeder te helpen. Toen mijn ouders scheidden, zag ik het als mijn taak om mijn moeder uit die depressie te hijsen. Ze had mij nodig en dat vond ik niet meer dan normaal.

Het deed me ook goed. Het voelt lekker als iemand jou nodig heeft. Voedsel voor je ego enzo. Ik was namelijk al zo veel verder dan zij (vond ik zelf), dus wie anders kon haar die fantastische adviezen geven?

Wat zorgt voor geluk?

Ik had pas door wat ik aan het doen was, toen ik als mantelzorger voor mijn zieke partner zorgde en daardoor zelf een burn-out kreeg. Ik maakte die anderen helemaal niet gelukkig. Ik zorgde ervoor dat ze afhankelijk van me werden. En als er iets is waar je niet gelukkig van wordt, is dat je iemand anders nodig hebt om gelukkig te zijn. Geluk vind je niet in fijne omstandigheden, andere mensen of spullen. Geluk zit ‘m in de manier waarop je reageert op de dingen die je tegenkomt in je leven. In jezelf dus. Niets fijners dan weten dat je zelfstandig bent en het altijd redt, omdat je jezelf hebt. En bovendien, wie zegt dat mijn adviezen werken voor jou?

Iemand gelukkig maken versie 2.0

Natuurlijk kun je iemand steunen die zich ongelukkig voelt. Maar dan wel op een gelijkwaardige manier. Help die ander om zichzelf gelukkig te maken. Stimuleer en motiveer iemand om op eigen benen te staan. Geef die ander het vertrouwen dat hij/zij het gaat redden, hoe dan ook. Geef die ander vleugels en de vrijheid om zelf te leren vliegen.

Iemand gelukkig maken? Nu weet je hoe.

Ben jij een typische pleaser? Maak jij het allerliefst anderen gelukkig? Wij zijn benieuwd hoe jij hier mee omgaat. Laat het ons weten in de comments!