Ik zat in een redactievergadering waar een verhitte discussie gaande was. Mensen tuimelden over elkaar heen met hun mening, het stemvolume ging omhoog, zinnen werden korter en feller. En ik trok mij terug, niet van plan ook met mijn vuist op tafel te slaan. Eigenlijk had ik geen keuze. Ik kon het niet. Ik ben meer een bemiddelaar en voelde me helemaal niet prettig bij die confrontaties. Wist ik toen maar dat ik meerdere ikken heb!

Self is a concept

Want dat was jaren geleden. Maar laatst moest ik hieraan denken toen ik een artikel las over de Indiase spiritueel leider Sri Bhagavan, oprichter van de Oneness University. Je bent niet één persoon, zegt hij. Steeds ben je een andere persoon. Dat kan elkaar in een rap tempo afwisselen. De Lieve, de Jaloerse, de Begripvolle, de Perfectionist, de IJdele. Word je daarvan bewust. Self is a concept, is zijn boodschap.

Ik moet strijdvaardiger zijn!

Net als nu zag ik mijzelf ten tijde van de bewuste vergadering als een besluitvaardig persoon, een harde werker met zo nu en dan de leukste ideeën en een goeie teamworker. Maar steeds was daar dat stemmetje dat vond dat ik óók wat strijdvaardiger moest zijn in discussies. Dat paste namelijk in dat rijtje. Ik wilde ook gepassioneerd en verhit en met rode wangen van opwinding iemand onderbreken met mijn betoog. En nog steeds houd ik mij koest zodra gesprekken in groepsverband veranderen in onstuimige discussies.

Voice Dialogue-methode

Wat ik al die jaren niet heb gedaan moet dus wel: zien dat ik gewoon niet zo in elkaar zit. Maar eigenlijk gaat het al mis bij zeggen dat IK niet zo elkaar zit. Want niet alleen volgens Sri Bhagavan bestaat een mens niet uit één ik, dat ontdekten de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone ook in de jaren ’70. Hun Voice Dialogue-methode gaat er vanuit dat elke persoonlijkheid bestaat uit een bonte waaier verschillende subpersonen.  

Accepteer al je IKKEN

Je kan dus de Speelse, de Behager en de Perfectionist tegelijk zijn.
Wel wordt ons leven geleid door ikken die in ons het hoogste woord voeren. De truc is álle subpersonen te accepteren, ook die minder welkom zijn. Volgens de Voice Dialogue-methode zijn de meeste subpersonen ooit in je leven gekomen ter bescherming. Ze horen op een bepaalde manier allemaal bij je. Ook die Doordouwer, Kwetsbare of Jaloerse. Voor mij geldt dus accepteren dat ik de Bemiddelaar ben, niet de Strijdvaardige. Word je bewust van al je persoonlijkheden. Als je dit helder krijgt, stopt het zoeken naar je ware IK, is de boodschap van Sri Bhagavan.

Wat onderdruk jij in jezelf? 

In situaties zoals de vergadering kan het volgens Voice Dialogue-coach Judith Budde nuttig zijn verder te kijken. Want: het dééd iets met me, ik veroordeelde het dominante gedrag van mijn collega’s, maar wilde er toch iets van. Daar ligt dus een leerkans. De sterk ontwikkelde Bemiddelaar in mij was kennelijk ooit ergens voor nodig en heeft het beste met mij voor, maar misschien mag het soms wat minder. En is het op sommige momenten in mijn leven nuttig ietsjes van die dominante energie te hebben. Judith: “In de Voice Dialogue gaan we er vanuit dat alles wat je veroordeelt in een ander, je in jezelf onderdrukt of verstoten hebt. Zo worden oordelen over een ander richtingaanwijzers voor jezelf.”