Angst als indicator van een sterke wens

Jazeker, want er zit ook een positieve kant aan angst. Echt?! Echt. Want wat is angst eigenlijk? Dat is iets heel graag willen en dan de tegenovergestelde richting op denken. Of, zoals David & Arjan hem formuleren: je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Je kunt je angst dus ook gaan zien als een indicator voor een wens die heel sterk in jou vertegenwoordigd is: maak je je zorgen om geld, dan heb je een wens voor financiële vrijheid. Ben je bang om alleen te zijn, dan kan je niet wachten tot die prins op die roze eenhoorn je leven binnen dendert. Maak je je zorgen om klimaatverandering? Dan weet ik bijna zeker dat je een visioen hebt hoe je zou willen dat we met deze prachtige planeet omgaan.

Geef jij energie aan je zorgen en angst of je wens?

En dan nu de hamvraag: waar kies je voor om op te focussen, de positieve of de negatieve kant? Waar je op focust, dat geef je energie om te groeien. Geef je energie aan je angst, dan ben je hard op weg om die realiteit te laten worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om je energie te stoppen in het realiseren van je wens. En dat vinden we vaak lastig, omdat we gewend zijn om te denken vanuit onze huidige realiteit, niet vanuit een gewenst toekomstbeeld. Eerst zien, dan geloven; wie kent deze gevleugelde uitspraak niet, en houdt hem ook voor waar? Maar als we nooit iets anders kunnen zien dan wat er al is, dan komen we ook nooit ergens waar we nog niet zijn. Eerst geloven, dan zien; dat is een lijfspreuk die je verder brengt.

Je wens als nieuwe werkelijkheid

En met die nieuwe lijfspreuk komen we uit bij het krachtige begrip van vertrouwen. Vertrouwen is het vermogen om te denken in overvloed. Dat er genoeg is voor iedereen, dus ook voor jou. Leven in de wetenschap dat die wens van jou linksom of rechtsom op een dag je nieuwe realiteit zal zijn. Zo dichtbij, dat je die in het hier en nu al kunt beleven alsof je er middenin zit. En oh boy, de energie die je daarvan krijgt en uitstraalt! En laat dat nou precies het tegenovergestelde zijn dan wat focussen op je zorgen met je doet; je vastzetten, neerhalen. In het Engels laat zich dit heel mooi verwoorden: Become fearless. Fear less (maak je minder zorgen) and follow your path of joy.