Help, ik ben een pleaser!

Vriendschap is een uitvergroting van de rest van ons leven. Als je merkt dat je in je vriendschappen nogal de neiging hebt om te pleasen – je te conformeren naar wat anderen vragen of verwachten – is de kans groot dat je dit ook doet in je werk, je relatie of in andere sociale situaties.

Maar je vrienden zijn ook bij uitstek de mensen om bij te oefenen met het minder pleasen. Bespreek het gedrag wat je wilt veranderen eens met hen. Misschien vinden ze jou wel helemaal geen pleaser! Hier zit meteen de tip der tips voor alle pleasers: neem zelf het initiatief.

Hoe neem ik meer initiatief?

Hoe kan dat? Door te doen! Niet afwachten tot de volgende afspraak met vrienden, maar zelf een afspraak plannen. Dan neem je het heft in eigen hand en ben je per definitie al geen pleaser meer. Zo krijg je de controle over je leven terug in eigen hand. Je wordt weer de baas over je eigen leven. Je staat weer aan het roer!

Dus: wil je minder pleasen en meer initiatief nemen? Gewoon doen! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is de enige manier. Trek lekker je eigen plan en je merkt vanzelf wel wat je vrienden/familie/collega’s daarvan vinden.

Laat je ons weten hoe het je vergaat? We vinden het leuk om van je te horen!

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle masterclasses en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Waarom je altijd fouten mag maken