Stress op school

“Eigenlijk zouden we leraren op handen moeten dragen”, zegt Sandra in het interview. “Maar tegenwoordig staan ze vooral onder druk. Niet alleen van school, maar ook vanuit de maatschappij en ouders.” De eisen zijn hoog en dat levert stress op. Ik zie dat zelf ook dagelijks als ik mijn dochter naar school breng. Volle klassen en volle lessen. Er moet zo veel. Zowel voor de docenten als de leerlingen. “We draven met z’n allen vreselijk door en dat begint bij kinderen al in hun jeugd”, zegt Sandra.

Mindfulness in de klas

Sandra pleit dan ook voor een cultuuromslag. Ze wil de leraar terug in hun kracht zetten, zodat ze weer rust ervaren in het werk dat ze zo graag doen. Met als belangrijkste voordeel dat die rust ook wordt doorgegeven aan de leerlingen. Ze realiseert zich dat dit niet in één dag geregeld is. “Gedragsverandering is niet gemakkelijk. Dat gaat in kleine stapjes”. Om alvast een begin te maken met meer ontspanning in de klas deelt ze twee tips. Direct toepasbaar voor leerling en leraar. Maar ook als je een ander beroep hebt, kun je ze gebruiken.

1. Ontspanningsoefening in de klas (of op je werk)

Gedurende de dag zitten kinderen (en leraren) op school veel in hun hoofd. Af en toe ‘terugkeren naar je lijf’ kan veel rust opleveren in de klas, volgens Sandra.

“Weer contact maken met je gevoel”. Dat kan met eenvoudige oefeningen. Zoals een ontspanningsoefening waarbij je zittend teruggaat naar je ademhaling.

Kan dat wel in een klas met 30 kinderen, hoor ik je denken. Natuurlijk zal er in het begin gegiecheld worden, vertelt Sandra. Dat mag ook. Maar als je zelf het goede voorbeeld geeft en de oefening vaker herhaalt zul je zien dat het ook in een klas met 30 kinderen een gewoonte wordt. En als zij het kunnen, dan kan het toch in elke organisatie.

2. Zeg iets positiefs tegen elke leerling. Iedere ochtend.

De tweede oefening sprak me erg aan. Niet alleen om te gebruiken in de klas, maar ook in het dagelijks leven. “Begin de dag met het geven van een hand aan ieder kind, kijk het kind aan en zeg iets positiefs”. Op die manier voelt een kind zich al bij de start van de dag gezien. Wat mij betreft stopt deze gewoonte niet bij (jonge) kinderen. Waarom zou je in de ochtend niet ook je collega’s begroeten met een positief woord of bijvoorbeeld een knuffel? Daarmee start je dag meteen energiek en krachtig.

Je zult misschien denken dat er veel meer nodig is om minder stress te ervaren in het onderwijs of in je werk. Dat verschilt natuurlijk per persoon. Maar één ding staat vast: het zijn de kleine stapjes in je dagelijks ritme die het verschil maken. Zoals Arjan en David het zo mooi verwoorden in de masterclass Van Dromen naar Doen: ‘als je elke dag een klein stapje zet heb je aan het einde van het jaar een berg verzet.’

Het opnemen van deze twee oefeningen zal je nieuwe ervaringen opleveren. En hopelijk is het een vertrekpunt voor minder stress in de klas en in je dagelijks leven.

Het boek van Sandra Voetelink verschijnt in oktober. De ontspanningsoefening die ze tijdens het interview deed kun je hier terugluisteren.

365 dagen succesvol wil dat in 2025 een miljoen kinderen de ‘geluksformule voor een succesvol en ontspannen leven’ op school leren. Kijk hier voor meer informatie of blijf op de hoogte via onze speciale onderwijspagina.