Op een troosteloze dinsdagmiddag in de winter, bracht die bijbaan mij met een team in Nijmegen. Het was veel te koud om op straat te zijn en dat had Nijmegen goed in de gaten: de winkelstraat was uitgestorven. Een nogal verdrietige plek voor ons, want ons inkomen was afhankelijk van hoeveel abonnementen we verkochten. Geen mensen op straat betekende geen geld, betekende geen eten. Ik voelde mijn bloeddruk toenemen: dit bezorgt me stress. Ik heb die inkomsten nodig, anders heb ik een groot probleem.

Een dag vol zelfmedelijden en stress

Het begon harder te sneeuwen. Ik zie mezelf nog staan, in de weerspiegeling van de warme etalage naast me: in elkaar gebogen met kromme schouders en blauwe lippen. Een laagje sneeuw ligt op mijn schouders en uit mijn mond stomen kleine wolkjes. De kou trekt via mijn voeten en mijn vingers mijn lijf in. Een zielig hoopje zelfmedelijden was ik, vol spijt van alle keuzes die ik in mijn leven gemaakt had om precies hieruit te komen – op een witte dinsdag in Nijmegen. Het was bijna drie uur in de middag en we hadden nog niets verkocht. Ik voelde me hopeloos mislukt.

In mijn hoofd was het oorlog. Ik was in gevecht met de sneeuw en de kou en al die afwezige mensen. Het was oneerlijk en onrechtvaardig en waarom overkomt mij dit nou weer? Het was overduidelijk de schuld van alles en iedereen.

Welk gevecht houdt jouw stress in stand?

Tot er opeens een piepkleine mevrouw voor me stilstaat. Ze kijkt omhoog onder haar muts vandaan en glimlacht naar me. “Je hebt het koud hè?” zegt ze. Ik voel dat mijn benen trillen en ik knik naar haar. Opeens zie ik een twinkeling in haar ogen, als ze iets zegt dat mijn leven daarna heeft veranderd: “Maar ja,” zei ze, “je bent er nu tóch.”

Ik ben er nu toch. Ik kan wel vechten met alles om me heen, maar daarmee wordt het niet beter. Ik ben er nu toch, dan kan ik maar beter kijken wat wél ik kan beïnvloeden en dat vervolgens zo goed mogelijk doen. Met al het andere kan ik hooguit vrede hebben. Het sloeg bij me in als een bom: uiteindelijk zijn er maar twee dingen relevant. Als eerste wil je besluiten of iets werkelijk belangrijk voor je is. Zo niet: niet druk om maken. 

Deze bijbaan was voor mij belangrijk, ik leefde ervan. Maar gelukkig was er nog een tweede besluit te nemen: heb je er invloed op? Dat leverde veel duidelijkheid op: op de sneeuw had ik geen invloed. Op de kou ook niet. Op de hoeveelheid mensen op straat ook niet. Zelfs niet op mijn werkgever die me hierheen had gestuurd, want die beslissing lag al in het verleden. Ik was er nou toch. Er bleef maar één ding over: mezelf en mijn gedachten over de wereld. Had ik daar invloed op? Jazeker. Ik schud de sneeuw van mijn schouders en richt mijn aandacht vol overtuiging op die paar verloren zielen in de winkelstraat.

Ik denk nog vaak aan de woorden van het piepkleine vrouwtje. Vlak voordat we het podium op moeten in een kolkende Ziggo Dome: ik ben er nu toch. Als mijn bloedsuiker me frustreert en mijn insuline niet doet wat ik wil: ik ben er nu toch. De gedachte maakt me vrij en verantwoordelijk tegelijk. Ik hoef me alleen maar te richten op de dingen die ik werkelijk belangrijk vind en waar ik werkelijk invloed op heb. Dat is niet zoveel. Scheelt zoveel stress.

Een uur nadat ik de mevrouw sprak, hadden we onze teambonus te pakken en mocht ik naar huis, een nieuw leven in. Ik heb haar nooit meer gesproken, weet niet eens of ze wel bestaat, maar ik denk nog vaak aan haar.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 Jaaropleiding.

De 365 Jaaropleiding is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Al 5.025 deelnemers volgden de Jaaropleiding en leven nu het leven dat ze willen leiden. Gemiddeld gaven deelnemers hun leven een 5,5 aan het begin van het jaar. Aan het eind van de Jaaropleiding gaven ze hun leven een 8,8. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.