De valkuil van de pleaser

Pleasen. De valkuil waar menigeen in trapt. Je gaat naar die enge film waar je normaal nóóit heen zou gaan. Je blijft geregeld samen tot vier uur ’s nachts in de kroeg, terwijl je eigenlijk meer houdt van de vroege ochtenden. En zelfs in seks zeg je misschien ‘ja’ tegen dingen die je liever (nog) niet doet.

Vind de ander mij wel leuk genoeg?

“Vind mij alsjeblieft leuk.” Is eigenlijk wat je zegt met dit soort acties. Je wordt gedreven door de angst dat de ander je saai of stom vindt als je ‘nee’ zegt op een voorstel. Of, erger nog,  dat de ander zich afgewezen voelt doordat jij iets niet wilt. Dus doe je dingen die je liever niet zou doen, uit naam van liefde…Neeeee. Dit is geen liefde. Het is angst. Angst dat de ander jou verlaat als jij je eigen verlangens en welzijn vooropstelt aan die van de ander.

Stoppen met pleasen? Beoefen gezond egoïsme

Jouw verlangens vooropstellen egoïstisch? Nee hoor. Het gaat over trouw aan jezelf zijn. In contact zijn met wat jij wilt. Voelen wat jíj wilt en dit in contact brengen; ‘nee’ zeggen als je ‘nee’ voelt. ‘Ja’ zeggen als je ‘ja’ voelt. Vertel de ander wat je blij maakt en zeg wat je niets vindt. Zo leert iemand de echte jij kennen. Natuurlijk is er niks mis met iets voor een ander te doen. Maar als je de neiging hebt om te pleasen, is het goed om jezelf vooraf te vragen: Doe ik dit uit angst of uit liefde?

Wat wil ík eigenlijk?

Als je uit liefde zou handelen, zou de eerste vraag aan jezelf zijn: wat wil ík? Dit lijkt een heel logische vraag, maar de meesten van ons hebben geen idee. We krijgen zoveel prikkels en informatie van buitenaf, en doen zoveel voor de goedkeuring van anderen, dat we het contact met onszelf zijn kwijtgeraakt. We hebben geen idee meer wat we zelf willen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om weer te gaan voelen wat jij wilt.

Wat je helpt om trouw aan jezelf te zijn

Zet je telefoon op vliegtuigstand en laat je computer uit. Ga iets doen dat je helpt om contact te maken met je lichaam. Je (onder)buik. Hier zitten je ware verlangens verborgen. Niet in je hoofd. Als je trek hebt, voel je dat in je buik. Als je zin hebt om iemand te zien, voel je dat in je buik. Maar ook als je iets niet wilt, voel je dat in je buik. Behalve als je wordt geleid door (angst) gedachten als: ‘ik zou eigenlijk … moeten willen’. Of: ‘Als hij/zij maar (niet) denkt dat…’

‘Vol’ zijn van jezelf

Wat je helpt om meer ‘in’ je lichaam te zijn en te voelen wat jij eigenlijk wilt:

  1. Neem minimaal 1x per dag 3 minuten de tijd om sensaties in je lichaam te voelen: wat kun je waarnemen in je hoofd, je armen, je voeten, je buik, je hart….Zonder oordeel. Zonder dat je eigenlijk iets anders ‘zou-moeten-voelen’.
  2. Maak buiten een wandeling en voel terwijl je loopt je ademhaling in je lichaam, de wind op je gezicht, de warmte van de zon, hoe je voeten zich afwikkelen, de temperatuur van verschillende lichaamsdelen, je kleding op je lichaam etc. Alles wat je kunt waarnemen op en in je lichaam.
  3. Andere activiteiten die je kunnen helpen contact te maken met je lichaam: Yin yoga, dansen, massages, bodyscan. Alles waarbij je aandacht niet naar buiten gericht is, naar presteren of iets doen, maar naar het voelen van je lichaam.

Wanneer je geregeld handelt uit hoop op liefde van de ander, raak je de liefde voor jezelf kwijt. Je laat jezelf in de steek, wat je vervolgens de ander kwalijk neemt als hij of zij jou niet geeft wat je hoopt te ontvangen. De enige die het tij kan keren ben jij. Ga voelen wat jij wilt én breng dit in contact met de ander. Dit is in het begin superspannend, maar uiteindelijk bevrijdt het je van de pleaser in jou en helpt het om meer liefde te ervaren.

Wil je alles leren over liefde, relaties, intimiteit en communicatie? Neem dan eens een kijkje bij ons programma overzicht.