Hoezo tekort?

Ik was bezig met artikel wat maar niet uit de verf kwam. Na drie uur prutsen kon ik enkel tot de conclusie komen dat het bagger was. Al mokkend wierp ik mij in de armen van mijn liefste. Alles was stom: ik kon niet schrijven, ik kon eigenlijk niets goed, ik wilde chocola maar dat kon ook al niet, het zou nóóit goed komen met dat artikel en zeik, zeik, zeur, zeur. Terwijl ik kleine snotstempeltjes op zijn trui maakte, drong de ironie van dat moment tot me door: ik wentelde me in drama en tekort denken, omdat ik moeite had met het schrijven van een artikel over tekort denken. Terwijl er zoveel goeds was! Ik lag in mijn zachtste joggingbroek, op een doordeweekse dag in de armen van de leukste. Hoezo rotleven? En zo eenvoudig is het dus om jezelf in een neerwaartse spiraal te gooien terwijl het niet nodig is. Maar hoe herken je tekort denken en wat kan je doen om het naar overvloed om te draaien?

Bij het woord ‘tekort’ is de eerste associatie vaak financiën. Niet zo gek gezien ons hele leven om het verdienen van geld draait zodat je comfort kunt veroorloven. Maar in de meeste gevallen gaat het ervaren van een tekort over ontastbare dingen zoals tijd, liefde, gezondheid, mentaliteit, kracht etc. Het gevoel van schaarste zorgt ervoor dat je enkel focust op wat er niet is. Deze negatieve denkwijze verzwakt je wilskracht en zelfbeheersing. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je minder goed op lange termijn kunt denken. Je voelt urgentie en neemt keuzes waarvan je denkt dat ze NU helpen, in plaats van te kijken wat het effect in de toekomst zou kunnen zijn. Maar het mooie van tekort denken is dat het maar gedachtes zijn en dat je die dus kunt ombuigen naar een positieve instelling! En om dat te kunnen doen is het handig om de valkuilen van tekort denken te herkennen.

De vijf valkuilen

  1. Denken dat dingen eeuwig zijn. Het meest voorkomende kenmerk van tekort denken is de overtuiging dat het leven, jouw leven, zo is en dat het altijd zo zal blijven. Deze manier van denken zuigt alle positieve energie weg, sloopt je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat een rottige periode oneindig lijkt. Maar ze zijn niets meer dan dat: periodes. Jij bent degene die ze oneindig maakt en dus ook degene die dat kan stoppen. Focus op de zon, niet op de wolken.
  2. Wat je zegt, ben jezelf. Als je niet stilstaat bij wat je zegt of denkt, kan jouw negatieve woordkeuze een verlengstuk worden van jezelf. Niet alleen je gedachten zijn negatief, je wordt dan een negatief persoon. Let eens bewust op je woordkeuze en probeer een positieve tegenhanger van je negatieve gedachten te vinden. Ja, ik ben single, maar kan daardoor heerlijk overdwars zeesterren in bed en scheetjes laten zonder letsel bij iemand te veroorzaken. Zie je hoe anders dat klinkt? Ik zou bijna vrijgezel willen zijn!
  3. Vrekkigheid. Ondanks het feit dat het spreekwoord ‘Wie goed doet, goed ontmoet’ een aantal woorden tekort lijkt te hebben, is de strekking niets dan rijk. Wie geeft, kan iets terug verwachten. Simpel. Denken dat je niets kunt missen, blokkeert elke mogelijkheid om positieve ervaringen of gevoelens van anderen te ontvangen. Dus geef meer! Dit heeft overigens niets met geld te maken. Een lach, een vriendelijk woord, een handje helpen of een luisterend oor bieden, kost geen drol en kan enorm waardevol voor iemand zijn.
  4. Geen maat kunnen houden. Het klinkt een beetje tegenstrijdig maar volledig uit je plaat gaan, is een kenmerk van tekort denken. En dit heeft alles met het gevoel van instant voldoening te maken. Bijvoorbeeld geld uitgeven zodra je salaris is gestort: je hebt twee weken lang de eindjes aan elkaar geknoopt dus nu mag je jezelf belonen met schoenen van driehonderd euro. Dat is een korte termijn fix: instant voldoening. Hetzelfde geldt voor het eten van een Kapsalon XXL wanneer je toegeeft aan een snackmoment of zo blauw als een tientje uit de kroeg rollen als je maar één biertje ging doen. Maar als je bewust kiest voor iets waar je op lange termijn plezier aan beleeft, zal het uiteindelijke resultaat veel meer voldoening geven dan die ene uitbarsting.
  5. Afgunst (niet te verwarren met jaloezie)is anderen benijden om wat jij zelf niet hebt. Jaloezie is angst dat iets wat je hebt door iets of iemand wordt afgenomen. Afgunst staat bol van tekort denken en verplettert de mogelijkheid op andere positieve gevoelens zoals dankbaarheid of blijdschap. Het is een nutteloze emotie die je niet verder helpt om je eigen situatie te verbeteren. Kijk minder naar anderen en meer naar wat je wel hebt. Vaak zie je dan dat je het helemaal niet zo slecht hebt.

Klinken deze valkuilen jou bekend in de oren? Of ben jij een kei in het denken in overvloed? Laat het ons weten in de reacties!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.