Wat is overvloed?

Overvloed gaat over jouw gedachten. De gedachten over jezelf, over de liefde, maar ook over je werk en eigenlijk alle onderwerpen die in jouw leven aan de orde zijn. Overvloed gaat uit van de gedachte dat er van álles genoeg is. Van tijd tot liefde en van geluk tot succes. Genoeg van alles? Je kan het je misschien bijna niet eens voorstellen.

Veel van ons (misschien wel iedereen) zijn namelijk tekort-denkers. We denken dat er van veel dingen niet genoeg zijn. Er is te weinig tijd (altijd haasten), te weinig aandacht (regelmatig afgewezen voelen), te weinig vertrouwen (anderen wantrouwen), te weinig geld (geldstress) en succes is beperkt (er kan maar één de beste zijn). Hoe gelukkig ik me ook prijs met mijn familie en sociale kring, toch voel ik me regelmatig afgewezen als iemand langzaam reageert op mijn appje. ‘Heb ik iets verkeerd gedaan?’ denk ik standaard.

Een ander typisch voorbeeld: aan tafel eet ik altijd snel mijn bord leeg (tot buikpijn na het eten aan toe). Een gevolg van opgroeien in een groot gezin, waarin iedereen óók snel at. Want op = op. Ik kon dus maar beter snel zijn, als ik nog een hapje wilde. Want stel je voor ik niet nóg een keer kon opscheppen? Gekke gedachte eigenlijk, natuurlijk kreeg ik genoeg te eten. Hoe kan het we steeds denken dat er van alles te weinig is? En ís dat wel zo?

We denken van nature niet in overvloed

Eigenlijk is het niet zo gek dat onze hersenen in tekorten denken, dat doen ze namelijk al zo’n 50.000 jaar. Vroeger was er immers échte schaarste toen we zelf nog moesten jagen en verzamelen. Er was er een kans dat er geen voedsel was als we niet op voedsel jaagden en het verzamelden.

En dat zien we vandaag de dag nog steeds terug in onze gedachtegang. Spullen wegdoen is lastig, een bakje met nootjes niet in één keer opeten evenmin en liefde geven zonder garantie het terug te krijgen? Nog altijd reuzespannend.

Wat levert overvloed je op?

Precies het tegenovergestelde van overvloed is dus tekort denken. Check. Maar waarom is denken in overvloed zo belangrijk? En wat levert het je nou precies op, overvloed?

Geloof je dat er voldoende is van alles, dan zul je merken dat het je álles oplevert. Meer tijd, meer ontspanning, meer geld, meer geluk, meer liefde en je zult je doelen makkelijker bereiken. Geloof je dat jij er ook kan komen, dan worden jouw doelen ineens realistisch en haalbaar. Denk je in kansen, blijf je positief en denk je in overvloed, dan kamp je zelfs minder minder met stress en angsten.

Mensen die denken in overvloed, denken namelijk aan het resultaat. Ze gaan er per definitie van uit dat het haalbaar is. Denk je in overvloed, dan focus je niet op wat er ontbreekt of wat er tekort is, maar dan focus je op wat je wilt.

De overvloed-check

Benieuwd of jij in overvloed denkt (of juist niet)? Bekijk dan eens deze 10 stellingen en beantwoord ze met JA of NEE:

  1. Ik kom nooit ergens aan toe;
  2. Ik ben altijd druk, druk, druk;
  3. Ik heb weinig geld te besteden en dat zal waarschijnlijk niet snel veranderen;
  4. Er kan maar één de beste zijn;
  5. Ik doe hard mijn best om de liefde van een ander te verdienen (een partner bijvoorbeeld);
  6. Een compliment of cadeau ontvangen vind ik moeilijk (had je niet hoeven doen);
  7. Ik vind het moeilijk om geld te vragen voor mijn diensten’
  8. Ik vind het lastig om geld uit te geven (en voel me schuldig als ik wat heb gekocht);
  9. Ik vergelijk regelmatig: ik stuur haar iets, waarom stuurt ze niks terug? Zij gaan naar Frankrijk op vakantie, dan kan ik niet aankomen met een weekend naar Texel;
  10. Ik heb een goed idee, maar wil het niet tegen hem/haar zeggen, straks gaat hij/zij ermee vandoor;

Kan jij je in de meeste antwoorden vinden? Dan ben je een typische tekort-denker. Maak je geen zorgen, we doen het allemaal. In overvloed denken is een proces dat je kan leren met vallen en opstaan (ik heb zojuist toch weer buikpijn gekregen na het te snel eten van de lunch, oeps).

Meer weten over het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en ons 16-weken programma Miracle Roadmap.