Doe eens mee met deze korte reality check. Pak je agenda van de afgelopen weken er eens bij en bekijk eens hoeveel tijd je in die agenda hebt vrijgemaakt voor je partner. Exclusieve tijd, voor jullie samen. Naast elkaar slapen telt niet. Naast elkaar televisie kijken ook niet. Ga eens op zoek naar de tijd die daadwerkelijk om jullie gaat. dus zonder Netflix, laptop, kinderen, collega’s of telefoon. Hoe staat het ervoor?

Zeven minuten per dag

Gemiddeld brengen in Nederland stellen slechts negen minuten per dag met elkaar door in onverdeelde, exclusieve tijd. Bij stellen waarbij beide partners een baan hebben, loopt dit zelfs terug naar zeven minuten per dag. Zeven minuten! Ofwel: nog geen half procent van je tijd per dag. Voor de man of vrouw van je leven!

Vind je het gek dat zoveel stellen uit elkaar gaan?

Contact maken

Soms mogen tijdens onze programma’s ook de partner meekomen een dag en één van de oefeningen die we dan doen is erg eenvoudig: ga eens tegenover je partner staan en kijk elkaar recht in de ogen. Je hoeft niks te zeggen en niks te doen. Alleen maar de ander aan te kijken – en te voelen of het lukt om op die manier contact te maken met elkaar. Al is het maar voor een paar minuutjes.

Het is geweldig om te zien wat er dan in de zaal gebeurt. Bij veel koppels is het alsof ze elkaar voor het eerst écht zagen, of in ieder geval voor het eerst in lange tijd. Voor het eerst is er even niks anders om te doen, dan de ander in de ogen te kijken. En hem of haar ook daadwerkelijk te zien.

Een oppas is goedkoper dan alimentatie.

Geef je relatie voorrang

Als er één goed moment is om te beginnen met tijd maken voor elkaar, dan is het nu. Maak een wandeling samen. Ga picknicken. Ga uitgebreid eten bij kaarslicht en kijk elkaar in de ogen. Door elkaar aan te kijken, maakt je lichaam allerlei hormonen aan waardoor je je veel meer verbonden voelt. Ga weer daten samen. Geef je relatie voorrang en schik je agenda ernaar. Er kan altijd meer dan je denkt.

Hoe zorg jij dat je tijd doorbrengt met je geliefde?