De belangrijkste reden is wel dat ik van mening ben dat de relatie met jezelf de allerbelangrijkste relatie van je leven is. Als je het niet met jezelf kunt vinden, maak je jezelf het leven knap lastig – en zal een andere relatie nooit slagen.

Alleen zijn – waarom het belangrijk is

Van jongs af aan leren we dat het belangrijk is dat we er zijn voor anderen. Begrijp me niet verkeerd: ik geloof daar onwijs in. Het is belangrijk om te weten dat je een deel bent van een geheel. Maar… waarom leren we niet dat het ook belangrijk is om er te zijn voor onszelf? Dat de relatie met jezelf niet vanzelfsprekend goed is, maar dat het – zoals elke relatie – gewoon hard werken is?

Als je jezelf niet leuk vindt, zul je namelijk altijd afhankelijk zijn van anderen om je goed te voelen over jezelf. Of het nu gaat om keuzes maken, om successen te vieren of om je door diepe dalen heen te slepen; het is fijn als er iemand is die je daarbij kan helpen. Het is niet fijn als je het alleen niet kunt. En, eerlijk is eerlijk, je kunt het best. Misschien is het spannend of minder gezellig, maar het kan wel. En vooral: het is belangrijk. Want wat als je er per ongeluk ineens echt alleen voor komt te staan? Juist, dan ben je blij dat je altijd op jezelf terug kunt vallen.

Het is dus belangrijk om te investeren in de relatie met jezelf, zoals je dat zou doen met een romantische partner of vriendschap. Als dit inderdaad de belangrijkste relatie van je leven is, hoeveel tijd besteed je daar aan? Neem je de tijd om jezelf te leren kennen, zoals je dat ook met een nieuwe liefde zou doen? Of om tijd met jezelf door te brengen, zoals je dat doet met je beste vrienden? Dikke kans dat die tijd verdwijnt naar de randen – of eroverheen – van je agenda. Zonde!

Zelfliefde: hoe je vriendjes wordt met jezelf

Feit: je zit de rest van je leven sowieso met jezelf opgescheept, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je het een beetje leuk hebt met jezelf. Word vriendjes met jezelf. Bedenk of je het type persoon bent wat je graag zou ontmoeten, die je enthousiast toe zou voegen aan je inner circle. Ben je dat niet? Dan is er werk aan de winkel. Bedenk waarom je dat niet bent en wat je eraan kunt veranderen – geloof me, dat kun je. En wil je. Het is een stuk gezelliger als je vrienden bent met jezelf.

Ga eens bij jezelf na: hoe ga jij om met je beste vriend(in)? Ben je vol compassie, de eeuwige steun, genadeloos eerlijk, degene die ze altijd mogen bellen voor een feestje? Probeer deze eigenschappen dan ook eens op jezelf. Behandel jezelf zoals je je beste vriend(in) zou behandelen. Doe leuke dingen met jezelf, koop eens een cadeautje of laat vanavond het bad vollopen – en ga er in liggen zonder te denken aan al die mensen die je eigenlijk nog moet bellen, verjaardagen waar je nog taarten voor moet bakken of opdrachten die je nog af moet maken.

Jij bent nu aan de beurt. Deel je je ervaringen met me hieronder?