Eenzaam als single

Het singlebestaan kan een feest zijn, maar zeker na een lange relatie kun je gewoonweg vergeten zijn hoe je je in je eentje vermaakt en hoe je leven vormgeeft. Je bent zo gewend om dingen samen te doen! Dit kan heel eenzaam voelen. De woorden een-zaam en all-een verklappen het eigenlijk al: jij bent heel. Je bent in je eentje samen. Samen met jezelf. Misschien ken je wel die momenten dat je in alleen bent, maar je uitstekend vermaakt. Je leest een mooi boek, je gaat op in je werk of je kijkt gewoon een beetje uit het raam en je voelt je lekker. Op zo’n moment ben je een met jezelf. De momenten dat je je beslist niet zo voelt, kun je zien als een uitnodiging om die eenheid en zelfliefde op te zoeken. Hieronder vind je een lijstje van manieren hoe je dat aan kunt pakken:

4 tips om je weer heel te voelen na een relatie:

  • Zoek de eenzaamheid juist op. Dit lijkt een tegenstrijdig advies. Toch heeft het nut om te onderzoeken of alleen zijn echt zo erg is als je denkt. Boek bijvoorbeeld eens een stilteretraite of een zogeheten nature quest, waarbij je dagenlang zonder afleiding in de natuur verblijft. Het zal je verbazen wat je te weten komt over jezelf en over alleen zijn. Door de eenzaamheid uit te vergroten en aan te gaan, trotseer je je angst. Dat wat je al meegemaakt hebt, hoef je niet dan meer te vrezen. Angsten ontwijken zorgt er tenslotte voor dat je ze groot, eng en levend houdt. Wat als het meevalt!?
  • Eenzaam en alleen voelen: het mag. Vaak verzetten we ons tegen het gevoel van eenzaamheid: “ik zou me beter moeten kunnen vermaken in mijn eentje!” of: “waarom mis ik mijn ex nou nog steeds?”. Laat het gevoel maar eens toe, zonder zelf oordeel. Wanneer je je niet meer tegen een gevoel verzet, ‘duwt’ het gevoel ook minder hard terug. Je mogen voelen zoals je voelt scheelt al de helft!
  • De voordelen van alleen zijn. Er zijn veel dingen die een stuk makkelijker of leuker zijn als je alleen bent. Je hebt meer tijd voor vrienden, zeeën van tijd om een bedrijf op te zetten, die website te maken, je hobby tot in de kleine uurtjes te beoefenen en je kunt op reis waarheen je maar wilt. Benut de enorme vrijheid die je nu hebt zo veel mogelijk. Ga bij een club, volg een cursus, boek die bijzondere vakantie. Ook al vind je het nu nog spannend of denk je dat het in je eentje misschien niet heel leuk wordt: doe het toch, en laat je verrassen door je eigen groei.
    Haal het maximale uit vriendschap. Alleen kunnen zijn is mooi, maar dat lukt juist beter wanneer de contacten die je hebt met anderen heel waardevol zijn. Vriendschappen schieten er nog wel eens bij in als je een relatie hebt. Hing je vroeger elke week in de kroeg: nu zie je elkaar soms maanden niet. Misschien ben je sommige vrienden zelfs wel uit het oog verloren. Dit is hét moment om verloren vriendschappen weer aan te halen en nieuwe vrienden te vinden. Wees kritisch en realistisch: welke mensen wil je echt om je heen hebben? Kies voor mensen die dezelfde waarden hebben als jij, en die je ook echt verder kunnen helpen in het leven. Bijvoorbeeld doordat ze goed kunnen luisteren en als je er om vraagt waardevolle adviezen geven.
  • Haal het maximale uit vriendschap. Alleen kunnen zijn is mooi, maar dat lukt juist beter wanneer de contacten die je hebt met anderen heel waardevol zijn. Vriendschappen schieten er nog wel eens bij in als je een relatie hebt. Hing je vroeger elke week in de kroeg: nu zie je elkaar soms maanden niet. Misschien ben je sommige vrienden zelfs wel uit het oog verloren. Dit is hét moment om verloren vriendschappen weer aan te halen en nieuwe vrienden te vinden. Wees kritisch en realistisch: welke mensen wil je echt om je heen hebben? Kies voor mensen die dezelfde waarden hebben als jij, en die je ook echt verder kunnen helpen in het leven. Bijvoorbeeld doordat ze goed kunnen luisteren en als je er om vraagt waardevolle adviezen geven.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: Voor het 10e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.