De to-dolijst: het gevoel van controle
Het leuke van to-dolijstjes is dat het een prettig soort versimpeling van de werkelijkheid is. Het geeft een gevoel van controle: je bepaalt vaak zelf wat je erop zet en daarmee automatisch ook wat er niet op staat. Alsof je even de baas bent van je eigen universum. Dit. Ga. Jij. Doen. Wat is er lekkerder dan je lijstje erbij pakken en met veel gevoel voor drama je afgeronde puntjes doorstrepen? Het is volbracht. En het voelt geweldig.
Maar to-dolijstjes geven ook stress. Omdat in hetzelfde tempo waarmee je aan de bovenkant aan het afstrepen bent, de lijst aan de onderkant aangroeit. De meeste to-dolijstjes bereiken nooit de bodem. In plaats van voldoening, veroorzaken ze precies het tegenovergestelde: je draagt water naar de zee. Zelfs als je alle tips over to-dolijstjes toepast en keurig met de moeilijkste taak begint, voldoende pauze neemt en alles in kleine brokjes onderverdeelt (zodat je vaak iets kunt afstrepen en door die succeservaring extra dopamine aanmaakt), verandert er niks: je lijst blijft en daarmee de stress ook.
Een to-dolijst, een fuck-itlijst: tijd voor een lijst die wél werkt
Zoals bij alles wat net niet lekker werkt, zie je ook een tegenbeweging. De anti-to-do-lijst. Waar je juist op zet wat je allemaal niet gaat doen. De fuck-it list in plaats van de bucketlist. Je gaat niet parachutespringen of marathonlopen – fuck it. Het geeft een zucht van verlichting als je simpelweg kunt besluiten dat je het meeste niet doet. Je mist meer dan je meemaakt, zei Martin Bril ooit en dat is een heel geruststellend idee.
Toch ontbreekt er één belangrijk ding. Want straks heb je zowel een to-do- als een fuck- it-lijst en weet je precies wat je wel en niet gaat doen. Maar wat je niet weet, is waar dat allemaal toe leidt. Omdat je geen aandacht geeft aan hoe je je wilt voelen als je al die dingen doet. Terwijl het uiteindelijk allemaal daar om draait: jezelf een beetje fijn voelen. Dus waarom maken we daar geen lijstje van?
Ik wil me ontspannen voelen. Ik wil me verliefd voelen. Ik wil me fit voelen. Geen to do list, maar een to feel list. In veel gevallen verandert daardoor meteen je to do list, omdat het doen van al die dingen helemaal niets bijdragen aan hoe je je wilt voelen. Misschien verdwijnt het lijstje zelfs helemaal, omdat je de meeste van die dingen helemaal niet nodig hebt om je te voelen zoals je wilt – en je er ook zonder lijstje nu mee kunt beginnen.
Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?
David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.
365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.