Hond dankzij Miracle Roadmap

Terwijl ik Femke spreek, komt haar hond ook even langslopen. Een rode Golden Retriever: Puck. Femke glimlacht. “Dat we sinds een week een hond hebben, is het resultaat van Miracle Roadmap en een gevolg van het opruimen van mijn overtuigingen.” Ze vertelt: “Mijn kinderen hebben wel vaker gevraagd om een hond. Maar dan riep ik altijd dat het niets voor mij was. Een hond kost tijd. Ik had nooit een hond gehad, dus ik wist er weinig van. En ik vond mezelf geen hondenmens. Totdat ik opeens ging beseffen: het is tijd voor een hond. Ik wil dit wél.”

Tegelijkertijd was het niet vanzelfsprekend dat Puck er zou komen, omdat Femke door Long COVID niet altijd de energie heeft om een hond uit te laten. Maar soms komen er oplossingen op je pad waar je zelf nog niet aan had gedacht. Femke vertelt: “Sinds kort heb ik leuk contact met mijn buurvrouw. Ik vertelde aan haar dat ik een hond wil, maar niet voor me zag hoe ik dat moest doen. Zij is dierenartsassistent en fantaseerde ook al lange tijd over een hond, maar wist niet hoe ze dat met haar werk moest combineren. Zo ontstond het idee om samen co-ouderschap over een hond te nemen.” Femke glundert als ze erover vertelt. “Dat ik zo kan denken, is het resultaat van Miracle Roadmap. Deze situatie laat maar zien dat de oplossingen soms vanzelf komen. Als je maar niet alleen in problemen denkt.”

Onzekere toekomst door Long COVID

Femke stond op een lastig punt toen ze vorig jaar met Miracle Roadmap startte. “Ik had net een jaar Long COVID. Omdat ik kort voordat ik ziek werd van werkgever was gewisseld, wist ik dat mijn contract zou eindigen. Tegelijkertijd zat ik privé in een lastige situatie. Mijn vriend en ik waren net met een samengesteld gezin met vijf pubers gaan samenwonen. Onze relatie werkte wel, maar met het hele gezin in één huis wonen ging niet. We hadden allebei al een lastige tijd achter de rug en dan zaten we ook nog met zoveel mensen op elkaars lip in coronatijd. De verbinding was ver te zoeken. Uiteindelijk besloten we er opnieuw een latrelatie van te maken.”

Het leven van Femke lag op zijn gat. Althans, zo voelde het. “Ik wist dat mijn ziekte helaas wel een tijdje zou duren en vroeg me af hoe ik met alle fysieke en cognitieve beperkingen moest omgaan. Hoe geef je je relatie vorm als de situatie is ontploft en hoe deal je ermee als je werktoekomst opeens totaal onzeker is?” In die periode volgende Femke een 365-webinar over leven in overvloed. Lachend: “Ik dacht meteen: overvloed kan ik op dit moment wel gebruiken. Het webinar gaf me direct veel positieve energie en motiveerde me om aan Miracle Roadmap mee te doen.

Oogkleppen op

Als Femke terugdenkt aan haar situatie anderhalf jaar geleden, heeft ze daar twee woorden voor: ‘energetische suicide’. “Ik zette continu mijn oogkleppen op en ging maar door. Ik bleef zorgen dat alles kon doorgaan en vond het belangrijk dat ik iedereen gaf wat ze nodig hadden. Achteraf gezien ging ik daarmee de confrontatie met mezelf uit de weg. Ik was een enorme controlfreak. En terwijl ik anderen voortdurend op de lip zat, vergat ik mezelf totaal.” Miracle Roadmap leerde Femke om weer voor zichzelf te kiezen. “En dan zonder egoïstisch te zijn”, voegt ze er vastbesloten aan toe.

”Het is zoals het is”

Acceptatie is het belangrijkste dat Femke leerde in de drie rondes Miracle Roadmap die ze volgde. “Ik ben gaan accepteren dat dingen soms zijn zoals ze zijn. Mijn gezondheid is zoals die is en hetzelfde geldt voor mijn werksituatie en mijn relatie. Ik voel niet meer – zoals eerst – steeds de behoefte om de situatie te veranderen of verbeteren. Als je naar de feiten kijkt (Long Covid, een onzekere werktoekomst en een verbroken samengesteld gezin), kun je denken ‘Oh wat erg!’. Maar ik kan ondanks alles nog steeds zeggen dat ik een gelukkig mens ben. Puur omdat ik ben gestopt met vechten tegen dingen die ik toch niet kan veranderen.”

Humor als medicijn

Verder helpt het Femke om met humor naar haar situatie te kijken. “In het begin vond ik het heel frustrerend hoeveel impact Long COVID op me heeft. Ik kan bijvoorbeeld slecht dingen onthouden en heb veel minder energie dan eerst. Als ik moe ben, lukken dingen vaak niet of gaat het trager dan ik zou willen. Dan laat ik alles vallen of weet ik niet meer hoe iets moet. Eerder vond ik dat enorm frustrerend. Sinds Miracle Roadmap probeer ik er vaker om te lachen. Dan denk ik ‘Wat sta ik nu te doen?’ en laat ik de boel de boel. Morgen weer een dag.”

Nog iets wat Femke helpt om met de situatie om te gaan zoals die is, is hulp accepteren vanuit haar omgeving. “Ik dacht altijd: ik kan het zelf wel. Ik wist dat mensen graag iets voor me wilden doen, maar wees dat steeds af. Tegenwoordig laat ik mensen vaker helpen. Dat blijkt juist iets moois te zijn. Je krijgt er zelfs een intensere verbinding door als je meer mensen toelaat.”

Samen met partner naar Miracle Roadmap

Ook Femkes partner neemt deel aan Miracle Roadmap. Hij en Femke zitten wel ieder in een andere cirkel – een bewuste keuze – maar verder vindt Femke het heel waardevol dat ze allebei Miracle Roadmap volgen. Het heeft hun relatie zeker versterkt. “Het was voorheen ingewikkeld om de verbinding te blijven vinden. Nog steeds moeten we er hard aan werken. Maar we geloven allebei dat het waardevol is om niet van onze lessen weg te lopen, maar ze samen aan te kijken.”

Het fijne aan samen meedoen, is volgens Femke dat je iemand hebt met wie je kunt praten over alles wat tijdens de live-dagen en online sessies voorbijkomt. “Natuurlijk vertel ik ook anderen over de lessen die ik leer bij Miracle Roadmap. Maar het is fijn dat ik iemand zo dicht bij me heb staan die de energie van Miracle Roadmap kent en die dezelfde inzichten uit eerste hand heeft meegekregen.”

Energizers

Het leukste aan Miracle Roadmap vindt Femke de live-dagen. “Dat zijn echte energizers. Het is heel bijzonder hoeveel verbinding je in zo’n grote groep kunt ervaren!” De allereerste live-dag vond Femke wel spannend. Ze ging er in haar eentje heen en werd overweldigd door het aantal mensen. “Maar vooral vond ik het heel bijzonder om te merken dat echt alles goed is. Je mag bij 365 echt jezelf zijn. Het maakt niet uit wat voor schoenen je draagt, wat voor verhaal je hebt of wat dan ook – het is echt een veilige plek om met steun van anderen uit je comfortzone te gaan.”

Maar de meeste bijzondere ervaring vond Femke nog wel dat het haar inmiddels lukt om emoties van anderen bij hen te laten. “Aan de ene kant gaven de live-dagen me altijd superveel energie. Aan de andere kant kostte het me ook veel energie om de emoties bij anderen zien en alle verhalen te horen. Ik liet me vaak meeslepen in emoties van anderen. Laatst merkte ik daarin een verandering. Ik besefte na afloop van de laatste live-dag opeens dat ik niet eens moe was geworden. Het was me namelijk gelukt om bij mijn eigen emotie te blijven. Dat was echt een keerpunt.”

Meer mezelf

Aan wie Femke Miracle Roadmap zou aanraden? “Eigenlijk aan iedereen!”, roept ze enthousiast. “Het programma verstevigt de verbinding met jezelf. Daardoor ontstaat een sneeuwbaleffect: wat je leert en ervaart heeft daardoor een nog veel groter effect dan alleen op jezelf.”

Femke heeft nu drie rondes meegedaan. Van elke ronde stak ze weer iets anders op. Eén ding bracht het haar vooral: meer innerlijke rust. Ze licht toe: “Ik heb meer rust in mijn lijf en meer rust in mijn hoofd (de stemmetjes tetteren minder) en ik heb het gevoel dat ik dichterbij mezelf sta. Niemand vraagt om Long COVID, maar ik vind mezelf wel een fijner mens dan voordat ik ziek werd, mede door wat Miracle Roadmap daarna met me heeft gedaan. Ik ben er een ander mens van geworden. Of nee, meer mezelf vooral.”

zingeving

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

In ons gloednieuwe webinar krijg je eindelijk helderheid op wie je bent, wat je wilt en hoe je dat bereikt in het leven – in je werk of op andere vlakken. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.