Waarom is burn-out zo populair?
Uit recente volksgezondheids-onderzoeken is gebleken dat maar liefst een miljoen Nederlanders een burn-out heeft of last heeft van aan burn-out gerelateerde klachten. Dat is veel! Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen op zoek zijn naar antwoorden op de vraag hoe ze een burn-out kunnen voorkomen of hoe ze er weer uit kunnen komen als ze er eenmaal mee te maken krijgen.
Annemieke schreef bijvoorbeeld een hele serie over haar burn-out. Het begon met dit blog, waarin ze de eerste signalen van een burn-out met je deelt.
1. Burn-out: de eerste signalen.
Ook schreef zij over hoe het opzeggen van haar baan de beste keuze was – en een van de grootste stappen richting haar herstel. Alle blogs die Annemieke verder schreef over dit onderwerp staan onderaan de pagina (en kregen stuk voor stuk honderden reacties).
2. Burn-out: mijn baan opzeggen was de beste keuze.
Maaike wil graag af van het taboe rondom burn-out. Ook dit blog (en alle andere die zij schreef over burn-out en stress) staat tussen de meest gelezen blogs over burn-out. Blijkbaar hebben meer mensen behoefte aan een open communicatie over wat een burn-out is, wat het inhoudt en hoeveel impact het kan hebben op je leven. Kunnen wij het alleen maar mee eens zijn!
3. F*ck het burn-outtaboe.
Heb jij je ook weleens afgevraagd wat nu eigenlijk het verschil is tussen een burn-out en overspannen zijn? Janina belde met hoogleraar arbeidspsychologie Toon Taris en vertelt je in dit blog precies hoe het nu echt zit.
4. Burn-out of overspannen zijn: wat is eigenlijk het verschil?
‘Jullie zijn allemaal verwend. Werk is gewoon werk en dat is per definitie niet leuk. Deal with it.’ Merel las deze reactie en voelde een steek in haar borst. Ze vraagt zich af of werk überhaupt leuk kan (en mag!) zijn of dat we alleen nog maar leven om te werken.
5. Werk je om te leven of leef je om te werken?
Eveline vertelt over hoe de pijn en tintelingen in haar rug en armen een signaal waren waar ze – geheel tegen al haar anti-zweverigheid principes in – toch mee aan de slag ging. Wat bleek? Haar lichaam probeerde haar al jaren te vertellen dat ze verkeerd bezig was. Wat er gebeurde toen ze eindelijk begon te luisteren, lees je in dit blog.
6. Maar ik heb helemaal geen stress toch?
Johanna helpt je eraan herinneren dat een burn-out een signaal is dat het anders moet. Maar vooral ook dat het anders kan! Ze schrijft: ‘laat niemand je vertellen dat je iets verkeerd doet op het moment dat het leven dat je kende, niet langer voor je werkt. Laat nooit iemand je vertellen dat je ‘niet álles kan willen’ of dat ‘we allemáál dingen moeten doen die we niet leuk vinden’. Dat is een achtergesteld gedachtegoed, vanuit leegte en angst beredeneerd.’
Lees hier de rest van haar verhaal!
7. Ik ben niet overspannen, ik zit in een spirituele crisis.
Als laatste: heb jij je weleens afgevraagd wat je over stress kunt leren van een kreeft? Nee, wij ook niet. Toch is dit een filmpje wat je niet mag missen. Rabbijn dr. Abraham Twerski legt je namelijk kort en duidelijk uit waarom we meer als kreeften zouden moeten omgaan met stress.
8. Wat we van gestreste kreeften kunnen leren.
We hopen dat we je met deze blogs een stukje herkenning, hoop en/of antwoorden op je vragen over burn-out hebben kunnen geven. Laat je ons hieronder weten welke jou het meest heeft geholpen?