Ontrafel de twijfel

Waar bestaat je twijfel precies uit? Dat is vaak niet zo’n gemakkelijke, maar wel een belangrijke te beantwoorden vraag. Daar zit ‘m dan ook gelijk de grootste uitdaging. Neem de tijd om te onderzoeken wat je precies dwarszit. Doe dat bij voorkeur eerst met jezelf, zonder je partner er direct bij te betrekken. Deze 5 tips kunnen je daar een handje bij helpen:

1.Onderzoek de reikwijdte van je twijfel

Beperken je twijfels zich tot je relatie, of gaat de twijfel verder? Twijfel je bijvoorbeeld ook over andere levensgebieden? Dan kan het lonen om hier met iemand over te praten. De eigenlijke reden kan dan makkelijker boven water komen. En dat kan je verder helpen. In je leven én in je relatie.

2. Elkaar tegemoet komen

Wat is het in je relatie dat je doet twijfelen? Erger je je bijvoorbeeld aan bepaalde eigenschappen of opvattingen van je partner? En twijfel je of je daar wel mee kunt en mee wílt dealen? Onthoud dan dat het lastig is om iemand te veranderen. Je kunt elkaar wel tegemoet proberen te komen. Zorg dat je concreet maakt waar je behoefte ligt. Pas als je weet wat jij van de ander verwacht, kunnen jullie bepalen of jullie daar samen aan kunnen werken.

3. Sla problemen ‘plat’

Sommige problemen lijken groot, maar zijn in werkelijkheid vrij klein. Vind je het bijvoorbeeld lastig dat je vriend onvoldoende bijdraagt in het huishouden? Dat is een probleem wat relatief makkelijk op te lossen is (misschien moeten jullie een huishoudster nemen of de behoefte bijstellen). Sla het probleem als het ware ‘plat’ en je zult zien dat een oplossing dichterbij ligt dan je in eerste instantie dacht.

4. Schaaf onrealistische verwachtingen bij

Onbewust kun je een hele lijst verwachtingen hebben waar je partner aan moet voldoen. Maar zijn die verwachtingen wel realistisch? Bedenk je dat niemand perfect is; jij niet, en ook je partner niet! Ga bij jezelf te rade wat je nu eigenlijk van de ander verlangt en schaaf onbewust vastgeroeste en onrealistische verwachtingen bij.

5. Kijk naar jezelf

Wat zegt het over jou waaraan je je ergert, of waarover je twijfelt? Wees bereid om naar jezelf te durven kijken. Het is makkelijker om het bij de ander te zoeken, maar je twijfel kan een goede spiegel zijn.

Waarderen én weten wat je nodig hebt

Als je middenin een relatie zit, kan het lastig zijn om je partner op waarde te schatten. Het is namelijk best makkelijk om iets te vinden waar je helemaal niet blij mee bent. Daar kun en mag je over twijfelen, maar besef je ook wat je hebt. Schrijf dat op en deel het tijdens een etentje. Of spreek voor het slapen gaan uit wat je zo aan de ander waardeert. Niet alleen je blessings tellen dus, maar ze daadwerkelijk uitspreken. Grote kans dat dit jouw relatie goed doet. Blijf daarbij wel altijd luisteren naar je hart. Want weten wat je zelf nodig hebt in een relatie, is misschien wel een van de belangrijkste sleutels tot het hebben van een superrelatie.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365. 

In 365 Dichtbij komen de hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samen in één krachtig programma. Je leert alle stappen uit de succesvolle methodiek en je ontdekt wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.