Moet je nog wel op vakantie als je je leven/werk super leuk vindt?

Al zo lang als ik hem ken, is mijn lief het type wat werk doet wat hij zo leuk vindt, dat ‘ie niet het gevoel heeft dat hij vakantie nodig heeft. Hij laadt op van zijn werk en vindt het daarnaast zonde om een week (laat staan langer) weg te gaan – dat kost hem namelijk dubbel. Lang leve zzp’en! Ik bewonder zijn passie en commitment; het is een van de redenen waarom ik hem zo leuk vind. Tegelijkertijd vraag ik me – als persoon die ook doet wat ze leuk vindt, maar veel vaker een break nodig heeft – zo nu en dan ook af of het wel gezond is. We lijken massaal steeds meer op zoek naar dat ideale leven waar je geen vakantie van nodig hebt. Kan dat wel?

Ik besluit om de vraag “ga je nog wel op vakantie als je elke dag doet wat je leuk vindt” in verschillende Facebookgroepen te gooien – eentje voor ondernemers en eentje voor ambitieuze vrouwen. Leuke doelgroep, leek me. De antwoorden lopen uiteen: er zijn mensen die inderdaad niet of nauwelijks meer op vakantie gaan, mensen die wel hun laptop meenemen maar hem alleen zo nu en dan openslaan als het echt moet (of als de inspiratie ineens volop vloeit) en mensen die echt het gevoel hebben dat ze moeten “vluchten” van hun dagelijkse sleur. Die is er immers ook als je elke dag doet wat je leuk vindt: je hebt ook dan afspraken, deadlines, een gezin/partner/sociaal leven/huishouden. Natuurlijk is niet iedereen daar even gevoelig voor – zo zie je maar weer dat iedereen ook op dit vlak anders in elkaar steekt.

Vakantie is education for living

Wat me vooral opviel is dat de meeste mensen die echt doen wat ze leuk vinden en óók op vakantie gaan, op een andere manier naar vakantie kijken. Eens, voor sommigen is het nog steeds een manier om te vluchten van hun dagelijkse beslommeringen, maar voor de meesten is het een manier om hun leven nog meer te verrijken. Of het nu quality time met je geliefde of gezin is of juist om nieuwe plekken te ontdekken, vakantie betekent voor deze mensen even weg zijn uit je vertrouwde omgeving, omdat ze weten dat er daarbuiten een wereld vol inspiratie ligt. Of, zoals iemand zo mooi zei: “travel is not reward for working, it’s education for living.”

Met deze hernieuwde kijk op vakantie ga ik het gesprek toch nog maar een keer aan met mijn lief. Tegen “inspiratie opdoen” kan hij als artiest natuurlijk nooit nee zeggen. Ik houd je op de hoogte!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou