Oscar het Schuldgevoel

Als je een beetje in elkaar zit zoals ik, herken je dit misschien wel: schuldgevoel. Een paar uur op Facebook scrollen op zoek naar inspiratie voor een artikel, een hele dag Netflix kijken of alleen maar naar de bomen staren… Toen ik dat schuldgevoel besprak met mijn coach vroeg ze me om het te tekenen. Hij leek het meest op Oscar van Sesamstraat en kijkt, zodra ik iets doe wat niet per se werkgerelateerd is, behoorlijk afkeurend

Ik kan het namelijk supergoed, me vervelen. Heeeerlijk. Voordat deze zin op papier stond keek ik vijf minuten naar de vlaggetjes die buiten mijn raam wapperen in de wind. Gewoon even uit-tunen. In een wereld die altijd aanstaat, vind ik dat echt fijn. En lastig, want Oscar is altijd in the house om me eraan te herinneren dat er nog blogs geschreven moeten worden, facturen worden gemaakt, gestofzuigd, mails beantwoord, vrienden gebeld. So much to do, so little time.

Vervelen is het beste medicijn tegen deze drukke tijd

En precies daar zit de crux, volgens filosofe Joke Hermsen. Steeds meer mensen hebben geen tijd, waardoor we te maken hebben met veel oververmoeide, psychisch gespannen mensen. Jaarlijks worden er in Nederland 2 miljoen recepten voor antidepressiva, stressstoornissen en slaapmiddelen uitgeschreven. 2 MILJOEN. Al deze mensen zouden, als het aan Hermsen ligt, zich wat vaker moeten vervelen.

‘Het is noodzakelijk,’ zegt Hermsen, ‘omdat onze vrijheid en creativiteit in de zogenaamde innerlijke tijd schuilen.’ Tijd die je niet vult met alsmaar door en door razen, maar juist met lummelen. Alleen op die manier kom je weer in contact met je innerlijke klok – en dus ook met je creativiteit.

Vervelen is belangrijk!

Dat herken ik wel: hoe meer ik werk, hoe minder blogs ik schrijf. Lastig, want blogs schrijven is (een groot deel van) mijn werk. Het is dus zaak om een balans te vinden tussen me vervelen zodat de inspiratie kan opborrelen en er dan wel werk van te maken. Na een paar dagen verplichte rust – en verveling – sta ik vaak weer te springen om aan de slag te gaan. Je hoeft er dus niet eens heel lang of ver voor op vakantie. Balans is alles.

Om te oefenen – ja echt, het is moeilijker dan het klinkt – is de vakantie een uitstekend moment om te beginnen met je wat vaker vervelen. Je telefoon uit (of, als je helemaal gek wilt doen, thuislaten), horloge af, geen mails checken en een lege agenda. Dutjes doen wanneer je lichaam daarom vraagt, eten wanneer je trek hebt, doen waar je blij van wordt, naar buiten om een rondje te wandelen als je niet meer weet hoe je moet zitten.

Kinderen? Leer ze vervelen!

Ook voor kinderen is de zomervakantie het ultieme moment om zich te leren vervelen. Vaak zijn ouders geneigd om de hele agenda vol te proppen met entertainment, kampen en andere leuke dingen – alles om de kinderen maar tevreden te houden. Maar als je als kind niet leert hoe je jezelf kunt vervelen wordt het als volwassene natuurlijk nog veel lastiger om je creativiteit aan te boren. Hoog tijd dat we daarmee gaan beginnen dus.

En als je straks terug bent van vakantie? Dan houd je met deze tips dat heerlijke lummelgevoel vast. Kan het leven alleen maar leuker worden!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!