Waarom moet ik altijd het initiatief nemen?

Misschien is dit niet de juiste vraag om te stellen. Als je vaker wilt worden uitgenodigd omdat je anders alleen bent, moet je je misschien afvragen hoe je je minder eenzaam kunt voelen als je met niemand hebt afgesproken.

Als we kijken naar het voorbeeld van Inge lijkt het erop dat ze graag leuke dingen wil ondernemen met haar vrienden om een leegte op te vullen. Ze heeft die mensen nodig en is afhankelijk van ze geworden. Hun aanwezigheid is een invulling van haar eenzaamheid. Daarom voelt ze zich zonder ook zo alleen. Hoe kun je dit veranderen?

Hoe gelijkwaardig is de vriendschap?

Als je met mensen afspreekt om je niet eenzaam te voelen, is de gelijkwaardigheid in de vriendschap ver te zoeken. Misschien voelen jouw vrienden dit – onbewust – ook aan en nemen ze daarom geen spontaan contact op. Wellicht hebben ze het gevoel ‘dat ze jou moeten vermaken, omdat je je anders zo alleen voelt’. Geen goede reden voor een leuke afspraak, toch?

Leer alleen zijn

In plaats van de eenzaamheid op te lossen door opvulling, zul je moeten accepteren dat je soms alleen bent. Hoe zou het zijn als je het leuk leert vinden om alleen te zijn? Je zult hier heel veel aan hebben, want we zijn allemaal veel alleen in het leven. Als je het fijn en genoeg vindt om met jezelf te zijn, wordt afspreken met anderen een aanvulling, een bonus. Een veel leuker uitgangspunt voor beide partijen.

Als je leert om het leuk te hebben met jezelf is er niet langer een gat om op te vullen. Dat geeft rust, meer geluk en een fijnere basis om wél af te spreken met vrienden!

Hoe zit dat bij jou? Vullen je vrienden een leegte op of zijn ze een leuke aanvulling op je leven? Vertel het ons in de comments!