Droombaan valt tegen

Ruim zeven jaar geleden dacht Benjamin zijn droombaan gevonden te hebben. Al een tijdje werkte hij voor de overheid en mocht een bijscholingstraject doen. Hij werd verkeersdeskundige, precies waar hij altijd van droomde. “Binnen een half jaar werd ik gescout door een afdeling die mij wilde hebben. Ik had het helemaal voor elkaar: goede werkgever, leuke functie, prima salaris. Maar vanaf de eerste dag voelde ik mij ellendig.” Benjamin dacht in eerste instantie dat hij even moest wennen aan de nieuwe omgeving. Maar al snel kwam hij erachter dat het niet zou verbeteren. “Ik had een adviesrol, maar mijn advies werd nooit ter harte genomen. Het advies moest gevraagd worden, maar er was geen verplichting er iets mee te doen. Een deprimerende situatie.”

“De omgeving waarin ik werkte nam al mijn energie weg”

De constatering dat zijn droombaan niet was wat hij ervan verwachtte leverde Benjamin een grote mentale klap op. “Hier had ik naar toe gewerkt, dit was wat ik wilde. Maar toen ik de functie eenmaal had bleek het niets te zijn.” De omgeving waarin Benjamin werkte ontnam hem al zijn energie. “Op een gegeven moment werd ik teruggefloten door mijn lichaam en moest ik toegeven dat ik een depressie had.” Anderhalf jaar was hij ziek thuis. “Naast de stress over mijn baan kwam er ook onverwerkt verleden naar boven. Het was een zeer diep dal.” Toen hij erbovenop kwam en mocht gaan re-integreren wist Benjamin één ding zeker: terug naar zijn oude werkgever wilde hij niet. “Er was niets dat ze mij zouden kunnen bieden waar ik gelukkig van zou worden.” En dus gooide hij het roer om.

Van je hobby je werk maken

‘Zou je dit ook doen als je er geen geld voor zou krijgen?’ Benjamin hoorde deze vraag tijdens een lezing van David en Arjan. Een vraag die in zijn hoofd bleef zingen. “Het was niet alleen de functie als verkeersadviseur geweest die de emmer deed overlopen, maar de hele negen-tot-vijf-mentaliteit. Het werken voor een baas. Dat wilde ik niet meer. Vrijheid is één van mijn kernwaarden. Dat is waar het aan ontbrak.” Toen hij thuis kwam te zitten had hij meer tijd voor z’n hobby: mountainbiken. Het had een therapeutische werking, maar bleek ook een bijverdienste op te kunnen leveren. “Ik werd gevraagd om een training te geven en een mountainbikereis te organiseren. Zo kwam mijn nieuwe bedrijf langzaam van de grond.” Hij nam de beslissing geen re-integratietraject te doen, maar voor zichzelf te beginnen.

Ik doe het niet voor het geld

Hoewel het bedrijf van Benjamin een vliegende start had, liep hij ook al vrij snel tegen de lamp. “Ik sloeg door in mijn enthousiasme. Weken van 80 uur, veel op reis, continu bezig met mijn bedrijf. Maar de grootste fout lag in het feit dat ik maar bleef denken ‘ik zou dit ook doen als ik er geen geld voor kreeg’. En dus bleven mijn inkomsten laag.” Benjamin ging nog harder werken, maar dat leverde niets op. Toen wist hij het niet meer. “Ik had er letterlijk stress van.” Een webinar van David en Arjan zette hem wederom aan het denken. Hij besloot in het diepe te springen en schreef zich in voor het 365 jaarprogramma, wat sinds 2022 Miracle Roadmap is geworden.

Het echte succes

“Het succes kwam niet direct na de start van het programma”, vertelt Benjamin. “De eerste vier bijeenkomsten waren voor mij heel zwaar. Confronterend. Ik kwam erachter dat ik zelf verantwoordelijk was voor waar ik stond in mijn leven. Ik kon het niet langer afschuiven op mijn jeugd, mijn ouders of mijn werkgever.” Na het ‘puinruimen in zijn verleden’ kon hij zijn vizier weer op de toekomst zetten. Benjamin legde de focus op zijn eigen onderneming en gooide de planning die hij eerder maakte volledig om.

“Bedrijfskundig is het niet uit te leggen, maar ik ben het afgelopen jaar minder gaan werken en meer gaan verdienen. Ik doe iets met mijn talent en mijn passie, daar durf ik meer geld voor te vragen. Er blijven verzoeken binnenkomen uit onverwachte hoeken. Mensen herkennen mijn passie en hebben er vertrouwen in.” Hij ervaart tegelijkertijd meer rust en ruimte. “Ik heb er nog nooit zo goed voorgestaan aan het begin van een winterseizoen. Geld was altijd een stressfactor, maar dat kan ik nu loslaten.”