Wie ben ik?

Studeren dus, maar wat dan? Wat kan ik? Waar ben ik goed in? Wat wil ik? Wat is mijn doel? Wat vind ik belangrijk? En wie ben ik eigenlijk? Keine blasse Ahnung (Ik had Duits in mijn eindpakket). Dus: ogen dicht en springen maar! Via een hbo-studie Management Economie en Recht (what was I thinking?), een baan als receptioniste bij een Amerikaans modemerk, en een auditie inclusief afwijzing bij de toneelschool Maastricht, kwam ik terecht in Amsterdam, als student Engelse Taal en Literatuur. Dit bleek een lucky shot. Een fantastische studie en als bijvangst was ik mooi vier jaar onder de pannen. Maar eenmaal mijn bul in de hand, begonnen de paniekaanvallen weer.

Om een lang verhaal kort te maken: na heel veel omzwervingen, jobhoppen, gênante sollicitatiegesprekken, afwijzingen, bizarre collega’s, frustraties, huilbuien (“ik ben een mislukking!”), lange gesprekken, ben ik eindelijk op mijn plek. Maar ik zie heel veel vrienden en kennissen die nog steeds aan het worstelen zijn. Precies daarom ben ik heel blij en zelfs een beetje ontroerd dat 365 Dagen Succesvol zijn pijlen gaat richten op het onderwijs. Verandering is namelijk hard nodig.

Jezelf leren kennen en ontwikkelen

Want, jeetje, wat een hell of a job is het om jezelf te (her)ontdekken. En het stomme is: dat zou helemaal niet nodig hoeven te zijn. Ik zie namelijk aan mijn kinderen van zes en zeven dat ze geen seconde nadenken over het feit of ze wel goed genoeg zijn of zich afvragen wie ze zijn. Ze twijfelen niet, ze doen! Met overgave. Ze zijn blij met zichzelf en ervan overtuigd dat ze alles aankunnen. The sky is the limit. Mijn jongste gaat, zo vertelde hij onlangs, het plastic soup probleem in de oceanen oplossen door woonhuizen van plastic te bouwen. Supergoed idee, als je het mij vraagt! Mijn oudste gaat nog beter worden dan skateboardheld Tony Hawk. En heel rijk zodat hij aan alle kinderen van de wereld skateboards kan uitdelen. Ook een topidee.

Maar goed, dan word je ouder en wordt het allemaal een stuk serieuzer. Op school leer je veel, maar je leert ook heel veel af. Zoveel dat je misschien vergeet wie je eigenlijk bent, waar je van houdt, wat je talenten zijn en wat je belangrijk vindt. En daarbij: je leert ook een heleboel niet. Zoals hoe je constructief samenwerkt, hoe je opbouwende kritiek geeft, met relaties omgaat, met teleurstellingen, afwijzing, de dood van een geliefde, etc.

365 Dagen Succesvol Onderwijs

Het goede nieuws is dat hier dus verandering in gaat komen. 365 Dagen Succesvol Onderwijs is namelijk on a mission. En deze missie luidt: geluk in elke klas. Dat begint met de leraar. 365 Dagen Succesvol Onderwijs gaat daarom de leraar ondersteunen om zijn onderwijsdromen waar te maken. Pas als een leraar lekker in zijn vel zit en vol overtuiging in én voor de klas staat, kan hij de leerlingen motiveren en inspireren. En ze de handvatten geven om te worden wie ze zijn.

Onze droom is dan ook dat in 2025 een miljoen (gelukkige 😉 kinderen les hebben gehad van zo’n leerkracht. Best een grote ambitie, zou je denken, maar eentje die verbleekt bij het ultieme doel van 365 Dagen Succesvol, namelijk: het overbodig maken van hun eigen Jaarprogramma. Want, zo luidt de redenatie van de oprichters David en Arjan, met gelukkige leraren en leerlingen heb je op den duur geen Jaarprogramma meer nodig. Hoe je een gelukkig leven creëert heb je dan namelijk al op school geleerd.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het 365 Dagen Succesvol Onderwijs initiatief? Meedenken over de invulling ervan? Word dan lid van deze Facebook groep!