Niks blijft hetzelfde

Panta Rhei, noemden de oude Griekse filosofen het al: alles stroomt. Niks blijft hetzelfde en de enige constante is dat alles verandert. Iedereen weet dit. Het staat op tegeltjes, we verzuchten het als de herfst begint en tientallen basisscholen heten Panta Rhei. Maar soms is weten niet genoeg. Want omarm je die eeuwige verandering ook echt?

De meeste mensen niet. Stiekem vinden we verandering akelig: het is eng en onzeker en als het zou kunnen zouden we het tegenhouden. Er bestaat een enorme industrie die niets anders doet dan er tegen vechten. Botox-fabrikanten. Conservatieve politieke stromingen. Religieuze instellingen. Blokkeerfriezen. Allemaal bedacht om de wereld precies zo te houden zoals die is – en macht te hebben over iets waar je geen macht over hebt.

Ik betrapte mezelf er laatst weer op. Een echtpaar waar ik heel veel van houd, besloot te gaan scheiden. Maar dat gaat zomaar niet, was mijn reflex. Dat was een vergissing! Dat moest gefikst! Met gesprekken en berichtjes probeerde ik de tijd te bevriezen, ze weer tot elkaar te bewegen, terwijl hun relatie aan alle kanten uit elkaar viel. Ik was aan het vechten met het onvermijdelijke.

Gelukkig zijn met alles wat zich aandient

Misschien doe jij precies hetzelfde als er iets verandert. Het schema op je werk. Een andere leidinggevende. Je geliefde die niet meer dezelfde is als twintig jaar geleden. Je lijf dat elk jaar een stukje verder gaat hangen. Je kinderen die keuzes maken die je soms moeilijk begrijpt. Er komt geen einde aan: het enige wat je zeker weet is dat alles wat er nu is, er op een dag niet meer zal zijn.

Veel mensen krijgen daar stress van. Omdat je misschien vindt dat het niet zou mogen veranderen. Omdat het onrechtvaardig voelt of pijnlijk is. Het is dan verleidelijk terug te grijpen naar dingen die je bekend zijn. Vechten met verandering is een volstrekt normale menselijke reflex en kun je best een tijdje volhouden. Als een kind op het strand dat vecht met de golven.

Tot je ziet dat het niet meer gaat. Werkelijke levenskunst zit ‘m niet in keihard werken tot je gelukkig bent, het zit juist in gelukkig zijn met alles wat zich aandient. Pas als je verandering oprecht kunt verwelkomen, kun je ervan leren houden. Mijn favoriete gedachte op dit moment: het is wat het is. Ik hoef niet te vechten met die eindeloze serie golven die op mijn zandkasteel blijft beuken, alsof ze er niet zouden mogen zijn. Fijner is het in de branding te gaan zitten en te genieten van het water. Of beter nog: te leren surfen.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en het ‘life-changing’ Miracle Roadmap programma..

Miracle Roadmap is de routekaar naar jouw mooiste leven., waarin je in vier maanden aan de slag gaat met de 4 belangrijkste gebieden in je leven: Gezondheid, Relaties, Geld en Werk. Honderden deelnemers doen momenteel mee met Miracle Roadmap en leven nu het leven dat ze willen leiden. Wil je ook niet meer wachten om eindelijk te leven zoals jij dat zelf wilt? Dan mag je dit fantastische programma niet aan je voorbij laten gaan! Klik hier voor meer!