Wil je meer verbinding met andere mensen? Laat jezelf zien!
Brené Brown ontdekte dat het voor mensen essentieel is om verbonden te zijn met andere mensen. Om verbinding te creëren moet je jezelf laten zien. Met andere woorden: je moet je kwetsbaar opstellen.
Echter, bij kwetsbaarheid komen gevoelens als angst en schaamte om de hoek kijken. Moeilijke emoties die je liever niet wilt voelen. Deze emoties hebben we allemaal. Hoe goed je daarmee omgaat, heeft te maken met je gevoel van eigenwaarde.
Mensen met een sterk gevoel van eigenwaarde laten zich zien zoals ze zijn
Brené Brown deed onderzoek naar kwetsbaarheid en schaamte. Ze onderscheidde twee groepen: mensen met een sterk gevoel van eigenwaarde en mensen die daarmee worstelen. Mensen met een sterk gevoel van eigenwaarde lieten zich zien zoals ze waren, met al hun imperfecties. Ze waren authentiek en daardoor creëerden ze connectie met anderen. Verwachtingen van anderen hoe ze zouden moeten zijn, deden er voor hun niet zo toe. Hun basisgevoel was dat ze het waard zijn erbij te horen en geliefd te worden. Daardoor durfden ze ook meer risico’s te nemen, bijvoorbeeld als eerste ik hou van je te zeggen of in een relatie te investeren zonder te weten wat de uitkomst zou zijn.
Hun kwetsbaarheid was iets dat ze koesterden.
Mensen die worstelen met hun gevoel van eigenwaarde hadden eerder het gevoel niet goed genoeg te zijn. Daardoor voelden zij zich ondraaglijk kwetsbaar. Hoe gingen ze daarmee om? Precies, ze vermeden het zich kwetsbaar op te stellen en onderdrukten gevoelens.
Gevoelens onderdrukken – waarom je dat beter niet kunt doen
Nou is vermijding niet altijd een slecht coping mechanisme, ware het niet dat je emoties niet selectief kunt onderdrukken of verdoven. Doe je dat met negatieve emoties, gebeurt dat ook met de positieve. We verdoven door te eten, shoppen, drugs te nemen of continue druk te zijn. Net zo lang tot je niets meer voelt. Perfectionisme en je anders voordoen dat je bent, zijn pogingen om gevoelens als angst, bijvoorbeeld voor afwijzing, te omzeilen.
Maar als we niet kwetsbaar durven te zien, verliezen we ook de toegang tot positieve emoties. En hoe voel je dan? Vlak, afgestompt en gek genoeg ook kwetsbaar. Vicieuze cirkel dus. Plus dat de positieve emoties een buffer zijn voor moeilijke tijden. Als er echt iets ergs gebeurt en we pijn lijden.
Geloof dat je goed genoeg bent
Het vervelende is dat de huidige maatschappij niet echt helpt. Wat ons overal verteld wordt, is: niet genoeg. Niet genoeg werk, niet genoeg geld, niet genoeg tijd of liefde. En jij, jij bent ook niet genoeg. Je kunt altijd nog beter, mooier, leuker, slimmer worden. Alleen gelukkiger, dat word je met deze insteek zeker niet.
Je kwetsbaar opstellen is voor veel mensen spannend, maar gelukkig kun je het wel leren. En oefening baart kunst, dus hoe oefen je om kwetsbaar te zijn?
Kwetsbaar zijn kun je leren
Word je bewust van de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Vooral dingen die vanzelfsprekend lijken: je familie of de natuur. Heb met je hele hart lief, zelfs als er geen enkele garantie is. Net als voor dat ene project dat je hart sneller laat kloppen. Dat is jezelf laten zien.
En het belangrijkste: geloof dat je goed genoeg bent. Dan ben je namelijk liever tegen jezelf en de mensen om je heen. Dan stop je met schreeuwen en begin je te luisteren. Dat schept verbinding en dat is waar het nou echt om draait.
Wanneer was jij voor het laatst kwetsbaar en wat heeft je dat gebracht? Deel het met ons in de comments!