In het vorige artikel werd uitgelegd dat je met denkbeeldige discussies hoopt een voorval uit het verleden te kunnen veranderen. Een productievere manier om met het verleden om te gaan is te accepteren dat je een verleden hebt en dat dit oké is. Negatieve gedachten aan het verleden creëren namelijk negatieve emoties in het nu. En wie zit daar nou op te wachten? Lees in de stappen hieronder hoe je shit uit het verleden accepteert en tot mest voor je toekomst cultiveert.

1. Geluk is een toestand van minimale spijt

In het verleden leven draait voornamelijk om spijt over iets wel of niet hebben gedaan. Zoek uit welke onderliggende emotie aan dat spijtige gedrag kleeft. Voelt het alsof je een kans gemist hebt? Ben je gekwetst? Is je vertrouwen beschadigd? Begrijpen waarom je spijt voelt, halveert het negatieve gevoel. Spijt vervolgens tot iets positiefs omzetten, is door ervan te leren. You fucked up? Wat zou je nu anders doen? Herken die situatie en maak in het vervolg een andere keuze.

2. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Eén fout maakt jou geen mislukking

Het is soms moeilijk om over een fout heen te stappen omdat we het koppelen aan ‘wie’ of ‘hoe’ we zijn. Maar jij bent je fouten niet! Stel je voor dat een vriend of vriendin jouw fout zou hebben gemaakt. Hoe reageer je dan? Kleine kans dat je iemand totaal afschrijft omdat ze één misstap hebben begaan. Dus gun jezelf de compassie die jij voor anderen hebt. Eén faux pas maakt je nog geen vreselijk persoon en een mindere eigenschap bepaalt niet je totale identiteit.

3. Vergeef ons onze schulden

Omarm je schuldgevoelens want schuld is een goede indicator voor niet-helpend gedrag. Waar voel je schuld over? Wat kan je in de toekomst doen om dat niet meer te laten gebeuren? En wat kan je nu doen om dat voorval beter te maken? Verwar schuld overigens niet met schaamte. Schaamte velt een oordeel over je hele totaalplaatje op basis van één actie. Terug naar punt 2: je bent je fouten niet! Dus doe iets productiefs met je schuld en verbeter die situatie door te doen wat je toen niet deed. (Excuses aanbieden, iemand vergeven, schade repareren ect.)

4. Bij de volgende fuck up, links afslaan

Zoals bij punt één eloquent beschreven: leer van je fouten. Je kunt het verleden niet veranderen maar je kunt je ervaringen wel gebruiken om jezelf een andere, betere richting in te navigeren. Zelfvertrouwen, inschattingsvermogen of mensenkennis zijn geen vanzelfsprekende eigenschappen. Gênante acties uit het verleden kunnen simpelweg een kwestie van onwetendheid of onervarenheid zijn geweest en hiervan leren, betekent groei. Ouder worden en volwassen worden zijn twee verschillende dingen.

5. SNORKELSLAK! KATTENGRIT! MAYONAISE!

Een goede manier om slechte gedachten te onderbreken is een stopwoord. Zodra je begint te mijmeren over ‘vroegâh’, gemiste kansen, verloren liefdes, stomme acties of uitspraken, spreek je je stopwoord uit, het liefst hardop en denk je bewust ergens anders aan. Hoe gekker het woord, hoe beter want je moet de trein naar Station Gedane Zaken van het spoor duwen! Het klinkt een beetje Tjakkaaah! maar je zult zien dat het effect heeft. Het leven is zoveel lekkerder als je in het nu bent en niet tussen de ouwe koeien in de sloot blijft hangen. Probeer het eens!

Welke slechte gedachten zet jij graag uit je hoofd? En heb je iets aan de stopwoordentruc? We zijn benieuwd! Laat het ons weten in de comments.