Als het verleden (lees: je ex) weer opduikt en je die niet kunt accepteren

Via via kreeg ik te horen dat een ex mij, na acht jaar, nog steeds een voorval kwalijk nam. Ik begon mezelf onmiddellijk te verdedigen tegenover de boodschapper van dit bericht, iets waar diegene natuurlijk niets aan had of iets mee kon. Na vijf minuten grmblen en humpffften was het moment voorbij en de rest van mijn dag met genoeg afleiding gevuld zodat ik niet meer aan dat voorval dacht. Tot ik in bed lag… Een vraag was in die tijd cruciaal: hoe accepteer je het verleden?

Wie in het verleden leeft, blokkeert de toekomst

Negatieve gedachten aan het verleden creëren namelijk ook negatieve emoties in het nu. De negatieve emotie die de denkbeeldige discussie bij mij opriep was frustratie. Ik kon hem toen mijn punt niet laten inzien en die nacht wéér niet. Het besef, maar vooral de acceptatie dat ik niets aan het verleden kan veranderen heeft deze negatieve emotie uiteindelijk doorbroken. ‘Het is gebeurd, je kunt er niets aan veranderen. Het doet er niet meer toe. Je doet dingen nu anders’. Dat werd mijn mantra die ochtend en zo accepteerde ik het voorval uit het verleden.

Ik slaap weer zonder oneindige debatten en weet dat ik mijn best heb gedaan met de kennis die ik toen had. Nu was ik er misschien anders mee omgegaan maar toen koos ik voor een manier die op dat moment bij me paste en dat is helemaal oké.

Ho, wacht even met verder lezen...

In september is het weer zover!

Dan starten we weer met ons impactvolle programma Miracle Roadmap waarbij je stap voor stap dichterbij jezelf komt. Overweeg je om mee te doen, en zou je dit graag voor de laagste prijs doen? Dan adviseren we je om je vast in te schrijven voor de interesselijst want dan mailen we je als eerste, met de laagste prijs, en kan je je het langste verheugen.

Het nut van een denkbeeldige discussie

Denkbeeldige discussies, wie kent ze niet? Naast douchen is bedtijd het ultieme moment voor scumbag-brains om je door de mentale mangel te halen. En zo lag ik de hele nacht illusoire disputen te houden met iemand die ik nooit meer zal zien, over een situatie die er allang niet meer toe doet. Maar als deze situatie voor mij niets meer betekende, waarom probeerde ik de ex in dromenland dan op verschillende manieren mijn perspectief uit te leggen? Wat is het nut van denkbeeldige discussies? En moet je er mee stoppen?

Niet alle denkbeeldige discussies zijn nutteloos. Het kan soms helpen je op een sociale situatie voor te bereiden. Een sollicitatie, een confrontatie met iemand aangaan, gesprek met de baas, verkering vragen of bij je omgeving uit de kast komen: soms heb je gewoon wat extra zelfvertrouwen nodig om die gesprekken in het echt aan te gaan. Door te denken dat je alle mogelijke wendingen in zo’n gesprek geoefend hebt, wordt de drempel lager en de situatie minder spannend. Niets aan het handje dus, je bent jezelf gewoon aan het trainen voor iets wat nog gaat gebeuren.

Negatieve gedachten aan het verleden creëren negatieve emoties in het nu

Een productievere manier om met het verleden om te gaan is te accepteren dat je een verleden hebt en dat dit oké is. Negatieve gedachten aan het verleden creëren namelijk negatieve emoties in het nu. En wie zit daar nou op te wachten? Lees in de stappen hieronder hoe je shit uit het verleden accepteert en tot mest voor je toekomst cultiveert.

1. Geluk is een toestand van minimale spijt

In het verleden leven draait voornamelijk om spijt over iets wel of niet hebben gedaan. Zoek uit welke onderliggende emotie aan dat spijtige gedrag kleeft. Voelt het alsof je een kans gemist hebt? Ben je gekwetst? Is je vertrouwen beschadigd? Begrijpen waarom je spijt voelt, halveert het negatieve gevoel. Spijt vervolgens tot iets positiefs omzetten, is door ervan te leren. You fucked up? Wat zou je nu anders doen? Herken die situatie en maak in het vervolg een andere keuze.

2. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Eén fout maakt jou geen mislukking

Het is soms moeilijk om over een fout heen te stappen omdat we het koppelen aan ‘wie’ of ‘hoe’ we zijn. Maar jij bent je fouten niet! Stel je voor dat een vriend of vriendin jouw fout zou hebben gemaakt. Hoe reageer je dan? Kleine kans dat je iemand totaal afschrijft omdat ze één misstap hebben begaan. Dus gun jezelf de compassie die jij voor anderen hebt. Eén faux pas maakt je nog geen vreselijk persoon en een mindere eigenschap bepaalt niet je totale identiteit.

3. Vergeef ons onze schulden

Omarm je schuldgevoelens want schuld is een goede indicator voor niet-helpend gedrag. Waar voel je schuld over? Wat kan je in de toekomst doen om dat niet meer te laten gebeuren? En wat kan je nu doen om dat voorval beter te maken? Verwar schuld overigens niet met schaamte. Schaamte velt een oordeel over je hele totaalplaatje op basis van één actie. Terug naar punt 2: je bent je fouten niet! Dus doe iets productiefs met je schuld en verbeter die situatie door te doen wat je toen niet deed. (Excuses aanbieden, iemand vergeven, schade repareren ect.)

4. Bij de volgende fuck up, links afslaan

Zoals bij punt één eloquent beschreven: leer van je fouten. Je kunt het verleden niet veranderen maar je kunt je ervaringen wel gebruiken om jezelf een andere, betere richting in te navigeren. Zelfvertrouwen, inschattingsvermogen of mensenkennis zijn geen vanzelfsprekende eigenschappen. Gênante acties uit het verleden kunnen simpelweg een kwestie van onwetendheid of onervarenheid zijn geweest en hiervan leren, betekent groei. Ouder worden en volwassen worden zijn twee verschillende dingen.

5. SNORKELSLAK! KATTENGRIT! MAYONAISE!

Een goede manier om slechte gedachten te onderbreken is een stopwoord. Zodra je begint te mijmeren over ‘vroegâh’, gemiste kansen, verloren liefdes, stomme acties of uitspraken, spreek je je stopwoord uit, het liefst hardop en denk je bewust ergens anders aan. Hoe gekker het woord, hoe beter want je moet de trein naar Station Gedane Zaken van het spoor duwen! Het klinkt een beetje Tjakkaaah! maar je zult zien dat het effect heeft. Het leven is zoveel lekkerder als je in het nu bent en niet tussen de ouwe koeien in de sloot blijft hangen. Probeer het eens!