Keuzes maken vanuit je hart

Als belangrijke mensen in je leven overlijden, komt alles op scherp te staan. Tjitske en ik weten allebei hoe overweldigend dat is, maar we durfden ook allebei juist in die periode voor onszelf te kiezen. Hoe doe je dat? Door je hart te volgen en naar je gevoel te luisteren.

Het kan heel moeilijk zijn om keuzes te maken die goed voor je zijn. Die veranderen namelijk iets aan je situatie en dat schrikt vaak af. Verandering is eng, terwijl de pijn van verdriet of angst inmiddels vertrouwd kan voelen.
Maar wanneer je ergste angsten uitkomen, krijg je soms juist de kracht om voor jezelf te kiezen. Op wat voor manier dan ook.

In extreme situaties verlies je veel, maar krijg je ook een waardevol cadeau: in een klap wordt duidelijk wat wel en niet belangrijk is.

Wat is voor jou belangrijk?

“Ik was al jaren bezig met persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Tjitske. Sinds haar burn-out in 2012 wist ze dat ze iets wilde veranderen in haar leven, maar ze had nog geen actie ondernomen. “Toen mijn man ziek werd, besefte ik dat je niet weet hoe lang je krijgt. Het was nu of nooit.”

Ook in donkere periodes zijn er soms kleine lichtpuntjes: Tjitske won haar deelname aan het jaarprogramma van 365 Dagen Succesvol. “Het doel dat ik mezelf van te voren stelde, was om sterker in mijn schoenen te staan. Ik wilde leren altijd bij mezelf te kunnen blijven, wat er ook zou gebeuren en dat is gelukt.”

Het onvermijdelijke accepteren

Er was zo veel gebeurd in een korte tijd dat deze doelen voor Tjitske grote waarde kregen. Na jaren van pogingen om samen met haar man een kindje te krijgen, overleed haar zwager. Tjitske en haar man besloten pauze te nemen voordat ze met een nieuw vruchtbaarheidstraject zouden starten. “We waren op vakantie toen Marc plotseling een vreemde bult had op zijn rug.” Het bleek een ernstige vorm van melanoomkanker met uitzaaiingen.

Marc overleed in de zomer van 2017. “We verloren de race, maar ik heb echt afscheid van hem kunnen nemen. We zijn mede door het jaarprogramma nog dichter naar elkaar toe gegroeid.” Tjitske vertelt dat ze altijd heeft kunnen accepteren wat er gebeurde. “Hoe vreselijk het ook was, ik heb me geen seconde afgevraagd: waarom gebeurt dit?”

Durven voelen

Hoe kon ze dat, zo’n harde realiteit accepteren? “Door alles wat je voelt er te laten zijn. Er is geen goed of fout,” vertelt Tjitske.

Ze heeft het afgelopen jaar vooral geleerd op zichzelf te vertrouwen en met anderen te delen wat er in haar omgaat. Ze noemt zichzelf niet meer ‘sterk’, maar ‘krachtig’. “Dat geeft me ruimte om ook mijn kwetsbaarheid toe te laten. Ik vertrouw op mijn veerkracht en de steun van lieve mensen om mij heen.”