Hoewel er geen uniform malletje voor een relatie bestaat, zijn de bouwblokken voor een goede relatie hetzelfde: vertrouwen, eerlijkheid, openheid, respect en communicatie. Monogamie is in veel gevallen wenselijk maar hoeft geen vereiste te zijn voor een goede relatie. Net als dat er miljoenen gelukkige monogame setjes zijn, zijn er genoeg stellen, trio’s of clusters geliefden die heel gelukkig zijn in polygame of polyamoureuze relaties. Zolang alle bouwblokken aanwezig zijn en er open en respectvol over persoonlijke of gezamenlijke keuzes, wensen en verlangens wordt gecommuniceerd, kan elke invulling van een relatie een goede relatie zijn. 

Waarom hebben mensen affaires?

Vreemdgaan heeft eigenlijk in alle gevallen de basis van gemis naar iets en dit niet kunnen/durven of willen communiceren. In veel gevallen draait het om intimiteit of een bepaalde soort intimiteit, maar ook genegenheid of gewoon gezien of gewaardeerd worden. Er zijn weinig mensen die vreemdgaan, omdat de ander zo lekker vlot kan Rummikuppen. Helaas komt communicatie of het uiten van gevoelens niet bij iedereen van nature aanwaaien. Hoe mensen zich uitdrukken en de mate waarin, wordt al van jongs af aan gevormd. Acceptatie van je oriëntatie, behoeftes en verlangen is een tweede ding dat meespeelt. In hoeverre ‘mag’ jij zijn wie je bent? Tot slot heeft opvoeding en cultuur ook een handje in hoe men zich in relaties gedraagt: mensen weten soms niet beter. Maar dit mag nooit een excuus zijn om je niet aan de regels van jullie relatie te houden.

Kan je overspel voorkomen? 

Ja, en daar zijn twee dingen voor nodig. Allereerst moet je van jezelf weten wat voor jou belangrijk is en wat jouw behoeftes in het leven zijn zijn. Er zijn genoeg mensen die door het leven in een vormpje zijn gestanst en niet doen wat ze eigenlijk willen: hét recept voor doodongelukkig zijn. Leer jezelf dus kennen! 

Het tweede ding is je wederhelft en de communicatie met hem/haar. Openheid en eerlijkheid, het kunnen uitspreken van angsten, verlangens en gevoelens maken koppels (bij elkaar) betrokken. Zonder deze betrokkenheid drijven mensen uit elkaar en wordt de drempel om je verlangens bij een ander te vervullen lager. Praat dus met elkaar! 

De meeste mensen hebben als doel bij elkaar te blijven tot één van de twee doodgaat, dus een leven lang niet kunnen praten is té lang. En dit geldt niet alleen voor nieuwe koppeltjes maar misschien juist voor stellen die al dertig jaar of langer samen zijn. Praat met elkaar. Zijn jullie nog gelukkig? Is het zoals je voor ogen had? Wil je dingen anders? Mis je iets? Wat is er nodig zodat jullie samen blij door het leven gaan? 

Hoe ga je verder na een affaire?

Hoe je verder gaat na een affaire, is lastig te beantwoorden, want het hangt af van veel, vaak persoonlijke factoren: kinderen, culturele opvattingen, financiën. De grootste drempel om een ontrouwe partner te verlaten is vaak de heimwee naar het leuke begin of de goede dingen in de relatie en de angst voor het onbekende als er een einde aan de relatie komt. Soms kan dit moment worden aangegrepen om elkaar beter te leren begrijpen: wat mist er? Kunnen we dit overkomen? Kunnen wij elkaars behoeften vullen?

Vraag jezelf ook af wat je belangrijk vindt. Wil je in deze relatie investeren of kies je voor een nieuw begin? Die ene leugen trekt alle waarheden vanaf dat moment voor een hele lange tijd of soms zelfs voor altijd in twijfel, wil je dat? Als blijkt dat er met de tijd onoverkoombare verschillen in de relatie zijn opgetreden, kunnen jullie alsnog sámen besluiten dat het tijd is om afscheid van elkaar te nemen in plaats van weer vertier buiten de deur te zoeken. Dát is een volwassen, respectvolle relatie.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!