Een spiegel vol herinneringen

Herkenbaar? Zo voel ik me eigenlijk nog heel vaak. Zit ik middenin een hartverwarmend verhaal over mijn geweldige relatie, verschijnt er een bericht op mijn tijdlijn van mijn ex-schoonzus die heel goed weet wat voor een hysterische heks ik ooit was. Doe ik een ode aan het omarmen van mijn eigen lijf, komt een vriendin naast me staan tegen wie ik gister nog mijn onzekerheden uitsprak. Wil ik net een kritisch artikel over global warming delen, roept mijn vriend vanuit de keuken of ik ham op mijn tosti wil.

We worden, zowel online als offline, omringd door mensen die ons op een bepaalde manier kennen. En die zich hechten aan de manier waarop ze ons kennen. Aan de ene kant is dat mooi; ze vormen een spiegel en herinneren ons aan wie we zijn en waar we voor staan. Aan de andere kant werkt dat ook beperkend; het beeld dat een ander van jou heeft, kan de ontwikkeling van een nieuwe, prille kant van jou in de weg staan.

Laat jij dromen liggen?

Laat ik even voorop stellen dat het hier altijd gaat over hoe jij denkt dat die ander jou ziet. We vullen dat constant voor elkaar in en negen van de tien keer zitten we ernaast. En toch hebben deze interpretaties ontzettend veel invloed op ons leven. We laten er dromen voor liggen.

Feit is dat we nooit maar één ding zijn. Hoe we ons voelen, waar we in geloven en wat we nastreven verandert van moment tot moment. Ik kan op vrijdag filosoferen met een bomenknuffelaar, op zaterdag cynische grappen maken met een ongelukkige single en op zondag eindeloos keten met mijn vriend. En al deze mensen weerspiegelen een stukje van mijzelf. Ik ben hen allemaal. Zij zijn allemaal mij. We zijn alles en iedereen. En toch laat ik me soms tegenhouden als ik iets nieuws wil zeggen of doen. Uit angst dat iemand zegt: “Maar zo ken ik jou niet. Dit is niet wie jij bent. Hierom heb ik je niet bevriend.”

Een mens in transformatie

Mensen in transformatie zijn vaak bedreigend voor hun omgeving. Hun moed, geklooi en kwetsbaarheid confronteert de omgeving met waar zij staan in hun ontwikkeling. En dwingt hen tot nadenken over ongemakkelijke thema’s. Niet iedereen zit daarop te wachten. En dus hebben we er een handje van om de persoon in transformatie scheef aan te kijken. Alsof diegene iets heel geks doet en zich niet aan de afspraak houdt. Alsof ze onbetrouwbaar is. Maar het tegendeel is waar. Een persoon in transformatie is de personificatie van betrouwbaarheid. Een persoon in transformatie is trouw aan zichzelf.

Laat nooit iemand uit het verleden bepalen wie je in de toekomst wordt. Laat een ander je nooit tegenhouden om onbekend terrein te betreden in of buiten jezelf. In plaats daarvan: laat de wereld zien hoever jouw identiteit reikt. Hoe divers je karakter en interessegebieden zijn. Probeer nieuwe perspectieven uit. En als ze niet passen, laat ze dan weer gaan. We zijn hier niet op aarde om te voldoen aan de (eerste) impressies van onze geliefden. We zijn hier om te ervaren wie we zelf zijn. En om die vondsten met anderen te delen.

Leer je eigen leven weer leiden

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze vele programma’s ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Vele deelnemers van Miracle Roadmap leven nu het leven dat ze willen leiden. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.