Dit overkwam Jonathan. Hij schrijft ons: ‘Ik vraag me af wat ik moet doen nu mijn beste vriendin en beste vriend gevoelens voor elkaar hebben, terwijl ik ook gevoelens voor haar heb. Nadat ik hen aan elkaar voorstelde, bleek dat zij mijn vriend leuk vond, maar niet mij. Ze begonnen te daten, maar zij stopte ermee omdat de situatie met mij te complex werd. Ik voel de behoefte om mijn vriendin aan te moedigen om het met mijn vriend te proberen, maar ik weet niet of ik dat moet doen of mezelf die pijn moet besparen. Wat is de beste aanpak voor mij in deze situatie?’

Doe niets

Een prachtige vraag, waar heel veel liefde in zit. Het lijkt een complexe situatie, maar het antwoord is eigenlijk heel simpel. Doe niets. De pijn die Jonathan nu ervaart is tijdelijk, de liefde die hij ervaart, die is voor eeuwig. Als je liefde gaat proberen te claimen en er een vorm aan wilt geven, dan ga je alle drie kwijtraken. Dan raak je jezelf kwijt inclusief je twee beste vrienden. Dus don’t go there, ga helemaal niks doen. 

Je hoeft niet te jagen

Ons advies luidt: je hoeft er niet achteraan, je hoeft iemand ook niet te veroveren en je hoeft het ook niet aan te moedigen. Dat heeft niks met liefde te maken. Want als er gejaagd moet worden, is er ook een prooi nodig. En als de prooi veroverd is, is het bezit geworden. Dat kan een tijdje goed gaan, maar daarna moet er een andere prooi komen of moet er weer gejaagd worden. Dus dat werkt helemaal niet. 

Het zit zo in onze cultuur dat je voor de liefde heel hard je best moet doen. Denk maar eens in dat je dezelfde vraag in een vriendengroep stelt. Ze slaan je op je schouders en ze zeggen: “Ga ervoor, ga erachteraan.” Hoe komt dat? Waarom doen we dat zo met z’n allen? Omdat we er niet op vertrouwen. Dus als je ergens hard voor moet werken, bewijs je eigenlijk dat je er niet op vertrouwt. 

Sit with it

Niets doen neemt nog niet weg dat je er geen last van hebt of moeite mee hebt. Wat je wel kunt doen: sit with it. Ga zitten met die pijn die je ervaart, want dat is namelijk groeipijn. Pak een kussentje, zoek een rustige ruimte, ga zitten en sluit je ogen. Focus je op de pijn en doe verder feitelijk niks. Kijk of je je aandacht bij die pijn kan houden. Wat er dan gebeurt is dat je de observator wordt van de pijn. Het is wel ingewikkeld en je kunt je er zelfs ziek door voelen. Geef jezelf dan ook de tijd om uit te zieken. 

Als je er met die pijn gaat zitten, zul je merken dat je de pijn los gaat zien van jezelf en als gevolg daarvan dus ook los gaat zien van haar. Dan zie je ineens de plek in jezelf waar de pijn vandaan komt, dat is zelfheling en dan heb je haar ook niet meer nodig.

Meer luisteren hierover?

Beluister de podcast ‘Onbeantwoorde liefde’ hier via Spotify of klik op de mediabalk hieronder.