Te weinig liefde en aandacht in de basis

Helen Fischer, biologisch antropoloog aan Rutger University, beschrijft in haar onderzoek over ongezonde relatietypes dat de oorsprong van liefdesverslaving door een verstoring in de vroege bindingsfase tussen ouder en kind ontstaat, en dan gericht op het trauma van verwaarlozing. Naast een fysieke vorm is de meest voorkomende soort van verwaarlozing emotioneel en/of communicatief. Je vader en/of je moeder was er wel maar kon jou niet de verzorgende en positieve aandacht geven die je als kind nodig hebt. Waarschijnlijk omdat ze bezet waren door hun eigen problemen. Als kind pas je je aan deze situatie aan en wordt elk greintje aandacht of erkenning als liefde ervaren en dit aanpassingsgedrag wordt de overlevingsstrategie. Jezelf aanpassen of wegcijferen om de ander te pleasen is dé manier om liefde te krijgen.

Liefdesverslaafd? Check bij jezelf waar het vandaan komt.

Veel liefdesverslaafden zitten vast in de ‘hoe het zou kunnen zijn’ gedachte, in plaats van de realiteit onder ogen te zien dat de relatie niet goed is voor hun geestelijke of lichamelijke gezondheid is. De illusie van investering kan ook een rol in relatieverslaving spelen: de energie en moeite die je hebt gedaan zorgen dat je nog loyaler raakt aan een slechte relatie. Je hebt het gevoel dat je ‘na alles’ niet meer terug kunt. Zo ontwikkelt zich een emotionele verstrengeling en wordt spanning of angst met hartstocht verward en staat emotionele pijn gelijk aan liefde.

“Ik kan niet leven zonder jou!”

Sommige liefdesverslaafden boemerangen terug naar exen die niet goed voor ze zijn, volledig overtuigd dat het nu wél lukt. Anderen blijven daten om die euforische kick van verliefdheid, of wat zij denken dat verliefdheid is, te blijven voelen. Ze leven voor de aandacht van potentiële partners. Worden snel, makkelijk en constant verliefd of wisselen vaak van partner. Maar als het uitgaat is de wereld te klein, voelen ze zich waardeloos en kunnen ze zich een leven zonder die persoon niet voorstellen! Tot er een ander object van affectie is, dan start de hele soap weer opnieuw.

Het antwoord op liefdesverslaving? Shit scheppen!

Maar hoe kom je er dan vanaf? Een verslaving is het opvullen van een leegte. Zoek die leegte dus op. Bereid je voor op bergen shit scheppen want alle ondergeschoven pijn, verlangens en onvervulde behoeften uit je jeugd moeten worden opgegraven zodat je ze kunt accepteren, helen en loslaten. Je kunt niet veranderen wat er is gebeurd, maar je kunt wel veranderen hoe je met je verleden omgaat.

Leer jezelf op de eerste plaats te zetten. Het is tijd om te stoppen met jezelf af te wijzen en in plaats daarvan onvoorwaardelijk van jezelf gaan houden, dat is namelijk veel fijner dan er om te moeten bedelen bij een ander. Leer op een liefdevolle en respectvolle manier met jezelf en je omgeving om te gaan door grenzen te stellen, dat mag namelijk.

Herken je jezelf of iemand in dit verhaal? Tag, deel of reageer in de comments. Liefdesverslaving is niet het einde. De belangrijkste persoon in je leven ben jij! Zorg goed voor die persoon. ❤