De wereld gaat alsmaar door

De vraag hierboven stelde Suzan ons voor deze podcast. Zij vroeg zich af hoe je omgaat met een wereld die razendsnel gaat terwijl jij er liever een trager tempo op nahoudt. En eerlijk? Wij herkennen het wel. We leven in een wereld die steeds sneller gaat. Zelfs onderzoek laat het zien. Er is onderzoek gedaan naar het voetgangerstempo in New York in de afgelopen twintig jaar. Wat bleek? New Yorkers zijn in twintig jaar tijd twee keer zo snel gaan lopen. 

Wat aan de andere kant van de oceaan geldt, is ook in ons kikkerlandje te merken. We nemen onze smartphone mee naar het toilet om nog even snel een berichtje te lezen. Lopen lijkt soms meer op rennen. En fietsen doen we liever met het tempo er flink in dan dat we eens echt goed om ons heen kijken. Geen tijd te verliezen! 

Natuurlijk is het leuk om een keer een sprintje te trekken. Maar moet je wel standaard met een sprinttempo door het leven willen gaan? En wat doe je als je dat om je heen ziet gebeuren en er zelf niet aan mee wilt doen?

Vertraging is soms sneller

Efficiëntie is soms nuttig, bijvoorbeeld als je een belangrijke deadline te halen hebt. Maar efficiëntie moet geen doel op zich zijn. Als je altijd maar alles snel, snel, snel doet, vergeet je te genieten van wat er nu is. Dat is zonde! Want wat is er nu echt belangrijk als je op je sterfbed op jouw leven reflecteert? Doet het er dan toe of jij altijd vijf minuten tijdwinst wist te behalen onderweg naar de school van je kinderen in plaats van te genieten van de fietsrit samen? En of je de tijd bij de bushalte of in de wachtrij voor de kassa altijd nuttig gebruikte voor nóg meer drukdoenerij? Nee, het gaat veel meer om de kleine, dierbare momenten waar je al haastend vaak veel te snel aan voorbijgaat. . 

Vertraging brengt je juist sneller naar de dingen die écht belangrijk voor je zijn. Want als je altijd maar door raast, is de kans groot dat je aan die belangrijke dingen voorbijgaat. Je neemt geen tijd om na te denken of wat je doet wel is wat jou blij maakt en wat belangrijk voor je is. Het gevolg is dat je alleen maar verder van jezelf af drijft of het druk doen gebruikt als vluchten. 

Het autonome zenuwstelsel als versneller

Druk zijn (of doen) is vaak een vluchtmechanisme. Een manier om dingen (angst, pijn, zorgen, traumatische herinneringen) niet te hoeven verdragen, maar eraan voorbij te gaan. Het is één van de mogelijke reacties van ons autonome zenuwstelsel: het zenuwstelsel dat volautomatisch je onbewuste reactie op situaties en prikkels regelt. 

We hebben van onszelf een bepaalde voorkeursreactie in stress-situaties: vluchten, vechten of bevriezen. Als we trauma meemaken (in welke vorm dan ook), dan komt daar nog een laag bovenop. Als je later iets meemaakt wat aan het trauma doet denken, wordt die stand geactiveerd en reageert je lijf op dezelfde manier als toen. Je zenuwstelsel gaat volautomatisch op standje overleven, bijvoorbeeld door maar druk te zijn met andere dingen. Zie dan maar eens te vertragen. Dat is knap lastig! Terwijl juist de vertraging kan helpen om niet direct in een vluchten-vechten-of-bevriezen-reactie te schieten. 

Verstilling geeft je antwoorden

De vraag is: wil jij met de rest mee rennen op dit tempo? Daar is op zich niets mis mee, maar wel als je merkt dat het je niet gelukkig maakt of als het je geen goed gevoel geeft.
In de stilte liggen de antwoorden op je vragen. In de vertraging ontdek je wat je wilt en hoe je daar komt. Dat lukt niet door alsmaar in versnelling vijf te blijven rennen. Dat kost meer tijd.
Daarom hebben we van Miracle Roadmap ook niet een driedaagse spoedcursus gemaakt, maar een traject van 16 weken. Zo kun je de tijd nemen om over zaken na te denken, dingen aan te kijken, meer te voelen en jezelf nieuwe patronen aan te leren. Als je iets een paar dagen achter elkaar oefent, maak je namelijk nieuwe patronen aan in je autonome zenuwstelsel. Dan kun je leren om die eerste oerreactie te onderzoeken en te sussen, en er niet direct in mee te gaan.

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.

Wat kun je doen om te vertragen? 

Maar hoe doe je dat, vertragen in je leven, ondanks de hoge snelheid waarmee anderen door het leven gaan? Dit zijn 4 tips. 

1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het begint ermee dat je jezelf toestaat om trager te leven dan de meute. Als je het lastig vindt dat de wereld door raast, dan komt dat misschien doordat jij nog steeds het idee hebt dat je sneller zou moeten gaan. Je wilt wel vertragen, maar hebt diep van binnen nog geen vrede met dat langzamere tempo. Het gedrag van anderen confronteert je daarmee. 

Je vergelijkt jezelf met anderen, die misschien andere behoeften hebben of op een ander punt staan. In stoppen met dat vergelijken ligt de oplossing. Heb vrede met je eigen tempo en heb er vrede mee dat anderen hun tempo hebben. 

Kun je liefdevol kijken naar je eigen beweging, ongeacht wat de rest doet? Jij hoeft niet harder te lopen; anderen hoeven niet trager te gaan.

2. Creëer een omgeving die je stimuleert om te vertragen

Als jij gaat vertragen, hebben anderen daar misschien een oordeel over. Hoe mooi zou het zijn als je een paar mensen in je omgeving hebt die je stimuleren bij de vertraging? Die net als jij niet alleen maar meer, meer, meer willen, maar het bewonderen dat je uit de ratrace stapt. Kijk of je mensen – al is het maar één persoon – om je heen kunt verzamelen die je hierbij motiveren.

Bij Miracle Roadmap hebben we een omgeving gecreëerd waarin we de standaard maken van vertraging. Zo kun je de verbinding aangaan met anderen die ook meer willen voelen in plaats van racen, tot jezelf komen en weer voelen wat je echt wilt en nodig hebt (in plaats van op dezelfde voet door te gaan).

3. Draag trots uit hoe jij het doet

Kijk niet alleen met een vleugje jaloezie naar de goede punten van een ander, maar kijk ook naar wat jij goed doet. Wees daar trots op! Er is moed voor nodig om te vertragen in een wereld die zo snel gaat. De transformatie maken naar trager leven is iets waar je trots op mag zijn. Sterker nog: je kunt met die transformatie ook anderen inspireren door de wereld te laten zien “Zo kan het ook!”.

4. Zoek naar kleine vormen van vertraging

Merk jij een vertraagbehoefte bij jezelf? Weet dat je niet direct alles anders hoeft te doen om vaker te vertragen. Je kunt al beginnen met vaker ergens naartoe te wandelen in plaats van de fiets te pakken. Of neem langer de tijd voor het avondritueel met je kind, mediteer vaker, staar eens uit het raam in de bus in plaats van je telefoon erbij te pakken. Ook een fijne: sta ‘s ochtends een kwartier eerder op, zodat je een moment voor jezelf hebt. Dan begin je de dag vanuit rust.  

Wekelijke podcast

Wist je dat wij elke donderdag om 7 uur een nieuwe podcast uitbrengen? In 20 minuten bespreken we met elkaar vragen van luisteraars of andere onderwerpen uit het dagelijks leven die ons bezighouden. Zoals pleasegedrag, verliefd worden op niet-beschikbare mensen, spijt hebben van het ouderschap of wat boosheid zegt over jou. We delen onze unieke kijk op het leven, inclusief eye-openers en tools voor een gelukkiger leven. Je beluistert hem via je favoriete podcastkanaal, waaronder Spotify.