Door welke bril kijk jij naar het leven?

Heb jij er weleens bij stilgestaan hoe jij naar het leven kijkt? Kijken als in zien wat er gebeurt? Maar ook kijken als in wat je erbij denkt, voelt of ervaart. Heb jij daar weleens écht bij stilgestaan? En hoe onderzoek je dat dan precies? En misschien wel het allerbelangrijkste wáárom zou je dat willen onderzoeken?

Ik vind het belangrijk om te weten dat hoe ik de wereld zie een ander beeld kan zijn dan hoe jij de wereld ziet. Soms botsen die beelden enorm en kunnen wij daar een discussie over krijgen. Tegelijkertijd maken die verschillende beelden mij ook nieuwsgierig. Hoe zie jij dat? Waar komt dat vandaan? Een leermomentje, boffen dus.

Een rugzak vanuit huis meegekregen

Let’s get started. Als beelddenker schets ik graag het volgende voor je. Stel je voor je hebt een rugzak op jouw rug. Hij past precies, alles kan erin en hij zit comfortabel. Jij hebt hem elke dag bij je. In die rugzak zitten ervaringen, kennis, gevoelens, denkpatronen, normen en waarden. De goede ervaringen, de minder goede ervaringen, alle gedachten daarover. Niets is te gek. Telkens in een (nieuwe) situatie rommel jij even in je rugzak of je eerder iets soortgelijks bent tegengekomen. En vanuit die volle rugzak kijk jij op jouw manier naar de wereld. Het is dus enkel en alleen jouw beeld.

Tijd voor een wereldoefening…

Oké, we brengen dit in de praktijk. Tel alle ronde voorwerpen die jij nu waarneemt. Alles geteld? Hoeveel zijn het er? En hoeveel driehoekige voorwerpen heb je gezien? Juist. Waarschijnlijk niet naar gekeken of niet over nagedacht? Niet erg! Dat was niet de opdracht. Waar jij je op focust, is dat wat je ziet. Dus even terug naar de rugzak. Dat wat in jouw rugzakje zit, dat is de manier waarop jij naar de wereld kijkt.

Je bent nu warm gedraaid. Wil je nog een oefening doen? Kijk dan naar dit filmpje en voer de opdracht uit.

Trump en ik?

Wie zeker een ander gevuld rugzakje heeft dan ik is Trump. I know even een grote stap. Zijn wereldbeeld is totaal anders dan de mijne. Tenminste dat is wat ik via de media te zien krijg. Dat maakt mij nieuwsgierig. Wat heeft hij erin zitten? Zou ik er iets van kunnen leren? Of wat maakt het dat ik in de weerstand schiet? Trump staat wellicht wat ver van je af. En er gebeurt nogal veel rondom hem. Laten we het wat kleiner maken. Jij kent vast ook iemand in de nabijheid waarvan jouw wenkbrauwen wel eens omhoog schieten. Met welke bril kijkt diegene naar de wereld kijken? En welke vraag zou jij diegene willen stellen? Deel het gerust hieronder, dan krijgen we een mooi kijkje in jouw leven. En daar leren wij weer van!