Waarom wil je jezelf verdedigen?

Als je makkelijk in de verdediging schiet, laat je je gesprekspartner eigenlijk weten dat hij of zij een goed punt heeft en dat je iets te verdedigen hébt. Maar laten we dit afspreken: je hoeft jezelf of je meningen nóóit te verdedigen in het leven. Tenzij je in de rechtszaal staat natuurlijk, maar daar gaan we even niet van uit. Hoe voorkom je dat je jezelf telkens wilt verdedigen?

Door jezelf te verdedigen probeer je je gesprekspartner te overtuigen van je gelijk. Je hoopt dat hij of zij het uiteindelijk toch met je eens wordt. Maar jullie hoeven het niet met elkaar eens te worden! Niet iedereen denkt hetzelfde en het is helemaal prima als jij hierdoor geen gelijk krijgt. Pas als je dit beseft en accepteert, zul je jezelf op den duur niet meer telkens willen verdedigen. Het is even oefenen, maar op termijn zal het bevrijdend werken.

Geen gelijk is oké!

Zeg ons maar na: iedereen mag een mening hebben. We hoeven het niet allemaal met elkaar eens te zijn. Sterker nog als twee mensen het altijd met elkaar eens zijn, is er eentje overbodig. Dat lucht op, nietwaar?

Vraag jezelf de volgende keer dat je in de verdediging wilt schieten dus af: ga ik voor mijn gelijk of ga ik voor mijn geluk? Wij kiezen altijd voor geluk 😉 

Laat je ons weten of je iets hebt aan deze tip? We horen graag van je in de comments! 

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.