Zes tips om je relatie te herstellen na vreemdgaan

1. Hou het gelijkwaardig. De partner die vreemdging heeft iets goed te maken, maar dat betekent niet dat de bedrogen partij recht heeft op onredelijk gedrag. Verdriet en woede moeten geuit kunnen worden, maar pas op voor manipulatie, geweld, negeren, wraak en andere non-constructieve reacties. Die maken het alleen maar erger. 

2. Gooi alles eruit. Beide partijen moeten alles kwijt kunnen. Vreemdgaan gebeurt nooit zomaar, dus de aanleiding moet helder worden om herhaling te voorkomen. Hiervoor is het noodzakelijk dat ook de partner die het overspel gepleegd heeft alles op tafel mag leggen. Anders wordt de aanleiding van de misstap of affaire een alleen maar groter, etterend gezwel.

3. Zoek hulp. Het is niet altijd makkelijk om aan te moeten horen wat de ander dwars zat en zit. Voor je het weet vliegen de verwijten in het rond, en daarmee help je elkaar van de regen in de drup. Dan kan het helpen om begeleiding te hebben van een neutrale, derde partij. Zoek hiervoor geen bekende, maar liever een coach of therapeut. Deze kan ingrijpen als gesprekken dreigen te ontsporen, en voorkomen dat jullie dingen zeggen waar je later spijt van krijgt.

4. Maak (tijdelijke) harde afspraken. Om het vertrouwen te herstellen is het belangrijk dat de bedrogen partner weet dat afspraken nagekomen worden en dat de ander bereid is tot volledige openheid. Zo kan er afgesproken worden dat de partner die vreemdging vanaf nu altijd de telefoon opneemt en binnen vijftien minuten terug-appt, of dat er meegekeken mag worden met alles wat hij of zij online doet. Het idee is dat zulke regels op den duur vanzelf niet meer zo streng nageleefd hoeven worden. Vertrouwen komt dan in de plaats van afspraken.

5. Ruim je eigen shit op. Het kan heel verleidelijk zijn om als een havik bovenop het proces van de andere partner te zitten. Schiet het wel op? Is hij of zij wel oprecht? Maar gras groeit niet harder als je er aan trekt, en daarbij vergeet je dan ook je eigen weide de bemesten. Investeer in jezelf, en kijk wat de ander uit zichzelf laat zien.

6. Read the signs. Werken beide partijen écht mee aan het herstellen van het de band? Meehobbelen naar therapie is iets anders dan echt actief eraan meedoen. Als een van beide niet bereid is om te luisteren naar het verhaal van de ander, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om te proberen het vertrouwen te herstellen. 

Heb jij ooit een doorstart gemaakt nadat jij of je partner was vreemdgegaan? Deel het met ons in de comments!