Het is nu meer dan 10 jaar geleden dat mijn toenmalige grote liefde me bedroog. Het kwam voor mij als een donderslag bij heldere hemel en sloeg me finaal tegen de vlakte. Naast gevoelens van verdriet en woede ervoer ik het bedrog als een enorme deuk in mijn zelfvertrouwen. Ik had blijkbaar de mensenkennis van een natte krant! Hoe zou ik hem, of een volgende partner, ooit weer kunnen vertrouwen als ik niet eens op mijn eigen gut feeling af kon gaan?

Was het wel zo onverwacht?

Eerlijk is eerlijk, onze relatie liep al niet bepaald op rolletjes. Ruzies maakten de relatie al jaren tot een rollercoaster. Maar ons gevoel voor elkaar zat diep genoeg, en de krakkemikkige staat van onze relatie deed bij mij geen alarmbellen rinkelen. Ik was niet bang dat mijn vriend me zou bedonderen: tenslotte vond hij vreemdgaan net zo verwerpelijk als ik.

En toch gebeurde het. 

Niet lang daarna maakte ik het uit. Een paar jaar later begon het me pas te dagen dat deze relatie veel en veel verrotter was geweest dan ik destijds dacht. En dat dàt een bepalende factor is voor overspel. Tegenwoordig heb ik sinds zes jaar een superrelatie, en speelt bedrog of de angst daarvoor gelukkig geen rol meer.

Leer jezelf (en de ander) weer te vertrouwen

Pak deze to-do list erbij om je (zelf)vertrouwen op te bouwen:

1. Geef het tijd. Vlak na de ontdekking dool je nog rond op een emotionele ground zero. Je moet eerst kunnen uitzoomen om te zien waar de rotte plekken eigenlijk zaten. Vertrouw op wat de tijd je na een poosje zal leren.

2. Leer over hoe overspel werkt. Een partner kan wel eens om heel andere redenen buiten de deur gaan eten dan je zou verwachten. Zo heeft een scheve schaats niets te maken met uiterlijk, maar met het feit dat je partner zich wél gezien of gehoord voelt door een ander. Iemands afkeurende houding ten opzichte van vreemdgaan biedt geen perfecte bescherming, net zo min als hoe veel je partner deep down van je houdt.

3. Heb mededogen. Vreemdgaan wordt geboren uit een diepe, emotionele noodzaak, ook al verwoordt je partner dat misschien niet eens zelf zo. Het overspel gebeurt niet zomaar voor de lol, maar omdat hij of zij worstelt met een Groot Probleem en daardoor handelt uit zelfbehoud. Dit is een belangrijke realisatie, want dit leert je dat JIJ hier eigenlijk niet mee wordt afgewezen, maar dat een diepgewortelde pijn van je partner het roer heeft overgenomen. Daarnaast helpt empathie je om af te komen van eventuele haatgevoelens. Hoe gerechtvaardigd gevoelens van haat ook, je schiet er niets mee op, aangezien je met haten uiteindelijk alleen jezelf hebt. Het levert je geen inzichten op, en die heb je nou juist zo hard nodig.

4. Kijk naar je eigen aandeel. Durf toe te geven dat je een aandeel hebt gehad in het gemis dat je partner blijkbaar heeft ervaren. Let wel: hiermee zeg ik beslist niet dat het jouw schuld is, want de keuze om vreemd te gaan blijft de verantwoordelijkheid van je partner. Je helpt jezelf echter als je realistisch naar jouw aandeel kunt kijken, maar wel zonder jezelf daarbij te veroordelen. 

5. Kijk naar je eigen behoeften en geef jezelf liefde. Overspel betekent simpelweg dat er iets niet goed zit in een relatie. En dat betekent dat jij ook iets tekort bent gekomen, ook al zie je dat niet direct zo. Als je denkt dat het allemaal toch zo erg niet was: think again. Je standaard van een goede relatie mag een enorm stuk omhoog, dus het goede nieuws is dat er nog een prachtig onontgonnen terrein op je ligt te wachten: de wereld van de superrelatie! De snelste route hier naartoe is zelfliefde. Geef jezelf alles wat je van iemand anders zou willen ontvangen, zodat je niet meer in elkaar hoef te storten als er weer zoiets gebeurt. 

6. Groei! Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ook in dit geval geldt dat. Als je jezelf niet ontwikkelt en gewoon doorgaat met je leven zonder onder ogen te zien waar het mis ging, kun je op je vingers natellen dat het je vroeg of laat weer gebeurt. Grijp elke kans op persoonlijke groei aan. Coaching of therapie kan enorm waardevol zijn, alleen of samen met je (ex-)partner.

Wil je je verder verdiepen in dit thema?

Weet dan dit: Voor het 9e jaar op rij organiseren we het Superrelatie Weekend. In twee inspirerende dagen vol oefeningen, inzichten, live coaching en bijzondere verhalen leer je alles over de liefde. Je ontdekt de psychologie achter je communicatie, de dynamiek van seksualiteit en je leert hoe je samen bent opgewassen tegen de tegenslagen in het leven. Omdat je uitgerekend het belangrijkste niet op school leert. Of je nu single bent of al duizend jaar getrouwd, hier wil je bij zijn! 15.600 mensen gingen je al voor.