In deze video beantwoorden we de vraag van Vincent. Hij gaat elk jaar op vakantie met zijn vrienden. Ze maken dan een pot waarvan ze (vooral) gaan drinken, maar ook eten en leuke dingen doen. ‘Omdat ik niet drink,’ zegt Vincent, ‘heb ik het gevoel dat ik, als ik in mijn eentje op pad zou gaan, minder geld kwijt zou zijn dan de rest. Ik heb het gevoel dat het dus niet helemaal eerlijk is verdeeld. Ik vind het zo moeilijk om dit bespreekbaar te maken, dat ik ervoor heb gekozen om dit jaar niet mee te gaan op vakantie. Ook daar zit ik mee, want eigenlijk had ik wel mee gewild!’

Vrienden en geld: hoe deel je uitgaven

Integendeel tot wat je wellicht denkt, wijs je niet zozeer je vrienden af om wat zij doen, maar jezelf; omdat je graag een andere keuze had willen maken. Maar je gevoel is er nu eenmaal, dat mag er zijn. Realiseer je dat je hiervan kunt leren en zorg dat je vrede hebt met de keuze die je maakt!

En dan de situatie zelf. Wat er feitelijk gebeurt is een constante vergelijking tussen wat iedereen in de relatie investeert. Krijg je net zo veel terug als je geeft? Geen paniek: bijna iedereen doet dit wanneer het op geld aankomt. We zijn geneigd de relatie als een soort weegschaal te zien, waarbij de twee kanten symboliseren hoeveel (geld) eenieder investeert in de relatie.

Laat je rekenmachine thuis!

Hoe ga je hiermee om? Laat, allereerst, het idee los dat je iets terug moet krijgen voor wat je inlegt. Investeer in je relaties vanuit overvloed; vanuit plezier en liefde voor je vrienden en het geld wat je kunt geven. Laat je rekenmachine thuis! Vergelijk dat wat jij investeert niet met dat wat een ander investeert. Zorg ervoor dat je daar vrij van bent.

Leer jezelf daarnaast een set nieuwe overtuigingen. Waarschijnlijk voel je je niet gezien, niet gewaardeerd. In plaats van dit af te kopen met geld of door je af te zonderen, kun je ook simpelweg vragen om wat je nodig hebt. Durf je te verbinden met je vrienden. Wedden dat ze daarvoor open staan?

Wat is voor jou de grootste eye-opener in deze video? Leuk als je die met ons wil delen in de comments!