Respect voor een ander begint bij respect voor jezelf

Als je wilt dat mensen respectvol met jou omgaan, kijk dan in eerste instantie naar jezelf. Heb jij wel respect voor de vriendschap als je op deze manier over ze denkt en praat? En, misschien nog wel belangrijker: heb je wel respect voor jezelf? Want geen respect voor een ander betekent automatisch geen respect voor jezelf en je eigen grenzen.

En daarnaast: ondanks dat Richard aangeeft te weten dat vriendschap geen transactie is, lijkt het er in dit geval toch wel heel veel op. Je verwacht iets (respect, bedankjes, etc.) terug voor het feit dat je je huis openstelt en veel voor je vrienden doet. Zolang je geeft met de verwachting er iets voor terug te krijgen, ben je niet echt aan het geven. Het is uitgesteld nemen!

In plaats van geven en nemen: delen

Een diepere manier van relaties aangaan is jezelf delen. Alles wat je hebt, maar ook hoe je je voelt, kun je met je vrienden delen. Misschien worden ze boos en gaan ze bij je weg als je je gevoel bespreekbaar maakt. Misschien ontspannen ze juist wel heel erg! Pas als je werkelijk gaat delen, ontdek je of er werkelijk een vriendschap is als basis.