Stap 1) Reflecteer op je eigen aandeel

Hoe komt het dat de vriendschap niet (meer) lekker loopt? Reflecteer hier eens in je uppie op. En wat is volgens jou hierin jouw aandeel? In dit blog een aantal tips om je te helpen reflecteren. Wat mist de ander bij jou? Wat vindt hij/zij vervelend? Wat vind je zelf dat je beter kunt doen? Als dit punten zijn die je aan kunt en wilt pakken, kan de vriendschap er alweer heel anders uitzien. Maar dikke kans dat je er dan nog niet helemaal bent..

Stap 2) Breng je verlangen in kaart

Want heel eerlijk: vaak zitten we in een moeizame vriendschap vooral met iets wat ons aan de ander stoort. Hoeven we niet schimmig over te doen. Wat mis je momenteel van de ander in de vriendschap? Wat staat je tegen in jullie contact? Misschien zijn er in de jaren ook nieuwe dingen bijgekomen waar je naar verlangt in een vriendschap. Meer openheid, diepgang of verbinding bijvoorbeeld. Iedereen is in ontwikkeling en het is heel normaal als je behoeften ook in vriendschappen mee veranderen. Een vriendschap op de middelbare school is bijvoorbeeld vaak anders dan het contact van bevriende dertigers. Zet je verlangens en stoorfactoren eens voor jezelf op een rijtje.

Stap 3) Maak de balans op en ga in gesprek

Stel dat je zelf werk zou maken van je leerpunten in de vriendschap en de ander wil dit ook doen. Is de vriendschap dan weer de moeite waard voor jou? Dan komt het spannendste deel: vragen of jullie het hier over kunnen hebben en je dan ook nog kwetsbaar opstellen. Dat is best lastig. Om te voorkomen dat het gesprek een strijd wordt helpt het om te beginnen met het bespreken van jouw aandeel in wat niet lekker loopt. Raap je moed bij elkaar en vraag ook om andere feedback. Breng daarna je eigen verlangen en feedback naar voren. Vraag of de ander dit herkent, en of hij/zij er iets mee wil en kan doen. Het kan helpen om af te sluiten met een concrete afspraak. Bijvoorbeeld om elkaar de komende tijd te helpen hiermee en dit over een tijdje nog eens te bespreken.

Stap 4) Is het antwoord duidelijk ‘nee’?

Enkele vriendschappen zijn zo onplezierig en ongezond, dat ze die mooie titel niet eens verdienen. Ook dan is het interessant om te onderzoeken wat je eigen rol is in het disfunctioneren van de relatie. Maar dat betekent nog niet dat het ‘aan’ hoeft te blijven. Misschien is samen praten over wat er speelt onmogelijk. Of wil hij/zij geen feedback ontvangen. In sommige vriendschappen is het vertrouwen onherstelbaar geschaad of voelen vrienden zich onveilig bij de ander. Is er voor jou een alarmbel waarbij je weet dat er geen verandering mogelijk of wenselijk is? Hak dan een knoop door: blijf ik zo doormodderen of zet ik hier een klare punt achter?

Stap 5) Je vriendschap uitmaken

Sommige vriendschappen sterven een natuurlijke, rustige dood. Contact verwatert, paden wijken uit elkaar en het is voor beide partijen prima zo. Maar soms blijft iets aanmodderen, of wil de een wel en de ander niet. Of er speelt iets anders vervelends dat over jouw grenzen heen gaat. Als je hebt besloten dat je niet verder wilt, geef dit dan aan bij de ander. Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar. Blijf steeds respectvol en wens hem/haar oprecht het beste.

Stap 6) Vergeef de ander en jezelf

Dit klinkt misschien een beetje zwaar, maar vergeving helpt enorm om iets af te sluiten en zonder heel naar gevoel verder te kunnen gaan. Vergeef in stilte de ander voor alle aspecten waar jij last van gehad hebt. Vergeef ook jezelf voor wat je zelf niet zo goed hebt aangepakt in jullie contact. Zo blijven er geen vervelende open eindjes en kun je met een schone lei verder gaan.

Stap 7) Wat neem je mee en wat laat je achter?

Als het voor jou waardevol is, kun je nog voor jezelf opschrijven welke lessen je meeneemt uit de verbroken vriendschap naar nieuwe contacten. Daarin zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar welke aspecten je nu graag zou willen ervaren en wat je zelf voortaan anders gaat aanpakken. Het is soms echt niet makkelijk, maar van alles wat je leert over relaties heb je zowel in (nieuwe) vriendschappen voordeel als in liefdes- of werkrelaties. En natuurlijk in de belangrijkste relatie ooit: die met jezelf!

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze events en masterclasses. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!