Leid jij je eigen leven?

Inmiddels weet ik: het is een rode draad.  Wanneer ik ook maar het minste gevoel heb dat iemand wil bepalen hoe ik mijn leven leid, schiet ik in de proteststand. Er was in die periode maar één ding dat me werkelijk gelukkig zou maken, besloot ik – en dat was totale vrijheid. Geluk zit in de vrijheid te kunnen doen wat je wilt. Iedereen die daar op inbreekt, is de vijand. Behalve dat het niet klopt. Ik had het mis.

Dit was mijn denkfout: als mijn vrijheid zou afhangen van wat andere mensen in mijn leven doen, was ik natuurlijk helemaal niet vrij. Terwijl dat precies was wat ik deed: ik kon pas vrij zijn op de dag dat ik geen stropdassen, werkgevers of andere autoriteit om me heen zou hebben. Mijn strenge voorwaarden voor mijn eigen autonomie, zetten me juist gevangen.

Ergens mee vechten, is helemaal niet vrij

Pas toen mijn lief me zei dat ze graag kinderen met me wilde, begon ik dit te snappen. Kinderen waren geen optie voor mij, wist ik al heel lang, want als er één dominante menssoort is die al je vrijheid opvreet, dan zijn het wel kleine kinderen. Het idee van poepluiers en huilbaby’s en eindeloze verantwoordelijkheid maakte me bloednerveus.  Dat werd nogal spannend thuis, want voor mijn lief was juist het omgekeerde waar: door samen kinderen te krijgen, ontdek je een nieuw deel van jezelf. Omdat je jezelf op een andere manier leert kennen, word je als het ware groter.  Zij zei: kinderen maken je juist vrijer, door alle nieuwe emoties die je bij jezelf leert kennen.

Totale verwarring dus. Mijn hele leven wist ik scherp wat vrijheid betekende en nu ontdekte ik dat ik mezelf juist gegijzeld had door zo mijn ruimte bevechten. Ergens mee vechten, is helemaal niet vrij. Vrijheid van alles en iedereen, is uiteindelijk afgesneden en eenzaam.

Gelukkig las ik toen het werk van Viktor Frankl, de psychiater die in de oorlog in een vernietigingskamp terechtkwam. Op het zwartste punt van zijn gevangenschap besloot hij niet langer de omstandigheden te laten bepalen hoe hij zich voelde: “Tussen de omstandigheden en jouw reactie daarop, ligt een ruimte,” schreef hij. “In die ruimte kun je kiezen hoe je reageert op wat je overkomt. Die keuzevrijheid is de grootste menselijke kracht.” Ik voelde een zucht van verlichting in mijn lijf. Eindelijk vrij. In januari wordt ons vierde kindje geboren. Ik kan niet wachten.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze de 365-methodiek ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en de 365 events.