Lale Gul werd opgevoed met vaste regels en verwachtingen over hoe een vrouw zich hoort te gedragen. Toen ze ouder werd, begon ze zich daarvan los te maken en ontdekte ze een wereld buiten de tradities waarin ze was grootgebracht.

In haar debuutboek Ik ga leven beschreef ze hoe ze brak met haar conservatieve achtergrond, wat veel opschudding veroorzaakte. Ze werd een symbool voor vrouwen die worstelen met vrijheid en onderdrukking, maar kreeg ook te maken met kritiek en afwijzing, zelfs uit haar eigen familiekring. Dit maakte haar sterker, maar bracht ook nieuwe innerlijke vragen met zich mee: wat betekent vrijheid écht? En hoe ga je om met het verlies van verbinding?

Kracht en kwetsbaarheid

In de podcast vertelt Lale hoe ze vaak de indruk wekt dat ze alles alleen kan en niemand nodig heeft, maar diep vanbinnen voelt ze het tegenovergestelde. “Ik stuur je niet per se weg… ik heb je wel nodig,” zegt ze. Dit laat precies zien hoe ze heen en weer geslingerd wordt tussen de wens om autonoom te zijn en de behoefte aan nabijheid.

Het is een paradox die veel mensen zullen herkennen: de buitenwereld laten zien dat je sterk bent, terwijl je eigenlijk verlangt naar veiligheid en steun.

Innerlijke strijd

Lale deelt hoe deze gevoelens in haar dagelijks leven terugkomen. Ze heeft momenten waarop ze zich bewust is van haar harde buitenkant, maar ook van de zachtere kant die gezien en omarmd wil worden. Dit inzicht helpt haar om steeds beter te begrijpen hoe ze met deze tegenstrijdigheid kan omgaan, zonder zichzelf daarin kwijt te raken.

Ze zegt dat het niet gaat om óf je onafhankelijk bent óf je steun nodig hebt, maar om het vinden van een middenweg. Dit erkennen is voor haar een eerste stap naar meer innerlijke rust.

Het podium als spiegel

Naast haar werk als schrijver, staat Lale ook op het podium. Tijdens theateroptredens deelt ze haar verhaal voor een groot publiek, wat haar een nieuwe manier geeft om zichzelf uit te drukken. Ze vertelt dat deze ervaringen haar confronteren met haar eigen emoties, maar dat ze hierdoor ook leert om kwetsbaarheid te omarmen.

Wat we hieruit kunnen leren

  • Je hoeft niet te kiezen tussen sterk of kwetsbaar zijn. Beide kunnen naast elkaar bestaan.

  • Het is oké om je onafhankelijk op te stellen, zolang je niet vergeet dat je ook steun mag toelaten.

  • Innerlijke rust begint bij het erkennen van je eigen gevoelens en behoeften.

Luister naar de volledige podcast met Lale Gul om nog meer te ontdekken over haar persoonlijke reis en hoe zij haar balans vindt tussen zelfstandigheid en verbondenheid.

Podcast

Waarom ben je zoals je bent?

Waar komt please gedrag vandaan, kan je een relatie beginnen met iemand waar je niet verliefd op bent? Hoe volg je meer je intuïtie en hoe leer je grenzen aangeven? Deze en veel meer vragen van luisteraars bespreken we wekelijks in onze podcast! Luister jij al?