De mate van je verlangen voorspelt de kans dat dingen lukken. Ofwel: als je van jezelf weet waar je naar verlangt en als je dat vervolgens voedt, zal dat verlangen groeien. Je bent dan bereid om meer te oefenen, te doen, te proberen om het te laten slagen. Je verlangen is dus meer dan een onschuldige dagdroom; het is misschien wel de motor onder alles wat je doet.

Je verlangen is je einddoel

Maar waar verlang je dan naar? Jammer genoeg leren we daar al op jonge leeftijd een paar onhandige dingen over. Als je goed kijkt zijn er namelijk twee soorten doelen. Het eerste doel kun je zien als de ‘voorwaarden’. Als je op vakantie wilt, bijvoorbeeld, is geld verdienen een voorwaarde, want daarmee kun je op vakantie. Dus zie je ‘geld verdienen’ als doel, omdat het andere dingen mogelijk maakt. Het andere doel is je ‘einddoel’, ofwel datgene wat je werkelijk wilt.

De ellende begint als je die dingen door elkaar gaat halen. Als een voorwaarde opeens een einddoel wordt. Niet zo gek als dat gebeurt, want op school leer je niks anders. Cijfers, toetsen, huiswerk dat af moet – allemaal voorwaarden. Nooit word je gevraagd: wat wil je eigenlijk met je leven? Waar word je gelukkig van? Is het wel logisch om te gaan studeren?

Waar verlang je nu echt naar?

Je ziet vervolgens dat veel mensen hun hele leven dit soort voorwaarden blijven nastreven, omdat ze nooit hebben nagedacht over de échte vraag, het einddoel: waar verlang je nu echt naar? Het leuke van zo’n einddoel is dat er opeens veel meer mogelijkheden ontstaan. Misschien kun je namelijk best op vakantie zónder geld, door te couchsurfen en te liften en onderweg te werken – maar die oplossing ontstaat pas als je ziet wat je einddoel is. Als je de vorm loslaat, liggen al die wegen naar Rome voor je open.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.