Ja maar, waar word ik gelukkig van?
Het is toch frappant dat de vraag ‘Waar word ik gelukkig van?’ vaak komt opzetten op momenten waarop je tijdelijk de stekker uit je dagelijks leven trekt. Op vakantie bijvoorbeeld.
Opeens ga je nadenken: is dit hele automatische-piloot-leven wel wat ik wil? Wil ik wel elke zaterdagochtend bij mijn ouders voor de koffie aanschuiven? Wil ik wel in deze kantoorbaan blijven plakken totdat ik ooit het werk verruil voor mijn pensioen? Wil ik wel blijven wonen onder de vliegtuigen in de drukke stad?
Dat alles overpeinzend komt er één interessante vraag op: ‘Waar word ik gelukkig van?’. En als ik dat niet word van dit alles, van wat dan wel?
Hoe kom je erachter wat je gelukkig maakt?
De vraag ‘Waar word ik gelukkig van?’ kan natuurlijk ook op andere momenten oppoppen. Als tijdens je nachtelijke piekersessies de tranen over je wangen stromen. Of als je tegen een burn-out aanzit en alleen nog maar kunt denken “Ik wil dit niet meer. Het moet anders. Nu!”.
Hoe je erachter komt wat je wél gelukkig maakt? Deze 7 tips helpen je een handje.
1. Noteer momenten waarop jij gelukkig was
Je hebt vast wel enig idee waar jij gelukkig van wordt. Of beter gezegd: in welke situaties je in het verleden gelukkig was. Als het goed is, heb je mooie momenten meegemaakt die je een fijn of gelukkigmakend gevoel gaven. Al is het jaren geleden.
Zet die momenten voor jezelf op een rij. Pak een vel papier of een mooi notitieboek. Trek er een half uur voor uit en noteer alle momenten waarop jij een ultiem gelukzalig gevoel had. Dat mag van alles zijn. Van je bezoekje aan de ijscobar tot een vakantie naar een schitterende bestemming of een presentatie die fan-tas-tisch verliep.
Schrijf ook op waarom je gelukkig werd van dat moment. Was het een gevoel van vrijheid? Het samenzijn of juist het feit dat je helemaal alleen was? Het idee van niets hoeven? Of juist het gevoel dat je je nuttig kon maken en anderen hielp?
Al die informatie kun je gebruiken om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt. Heb je die dingen nu nog genoeg in je leven? Waar zou je meer van willen?
2. Ga terug naar je kindertijd: waar werd ik gelukkig van?
Wat deed je als zesjarige het liefst op een vrije zaterdagmiddag? Was jij degene die altijd hardop liedjes meezong op de radio? Was je niet weg te slaan uit de bouwhoek? Of schreef je toen al vrolijke verhaaltjes?
Als kind was er nog niemand die tegen je zei “Je moet wel een baan kiezen waarmee je een goede boterham verdient”. Je had alle vrijheid. Dus grote kans dat je toen van nature dingen deed die bij jou pasten. Daar kun je nu nog wat van leren.
Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?
Dan is dit echt iets voor jou.
Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.
3. Stap uit je eigen omgeving
Je hebt thuis waarschijnlijk je eigen gewoontes, patronen en mensen met wie je omgaat. Misschien ben je geneigd om altijd door- en door te gaan en ben je zelfs gewend om dagelijks met een flinke dosis werkstress thuis te komen. Hoort erbij, denk je. Maar dat alles weerhoudt je ervan om stil te staan bij wat je wilt.
Hoe zou het zijn als je die veilige haven tijdelijk achterlaat om te ontdekken wie je los daarvan bent? Ga een weekend weg naar een totaal andere omgeving. In je eentje het liefst. Is dat net wat te veel van het goede, plan dan een dag weg met niemand minder dan jezelf. Kijk wat er in je opkomt en wat er ontstaat.
En is dat vandaag nog niets? Plan dan vaker van dit soort momenten.
4. Probeer dingen
Veel keuzes zijn helemaal niet zo definitief. Je leven omgooien vraagt niet altijd om grootse veranderingen. Je hoeft het überhaupt niet zo groot te maken. Focus je op de eerste stap. Of vrijblijvender: probeer gewoon iets. Maak het niet te rigoureus.
Ga een keer brainstormen met iemand die doet wat jou leuk lijkt. Ben je benieuwd of reizend de wereld overgaan iets voor jou is? Ga om te beginnen twee weken naar een bestemming voor een workation. Kijk maar hoe het bevalt.
5. Praat met mensen die dichtbij je staan
Je hoeft niet in je eentje je hoofd te breken over de vraag ‘Waar word ik gelukkig van?’. Soms kunnen mensen die dicht bij je staan je op waardevolle inzichten brengen.
Nu is het ook zo wat om letterlijk de vraag ‘Waar word ik gelukkig van?’ aan anderen te stellen. Maak het specifieker. Afhankelijk van de persoon kun je gerichte vragen stellen:
- Vraag aan je vader of moeder wat jij vroeger graag deed.
- Vraag een vriend(in) wat hij/zij als een groot talent van jou ziet.
- Vraag je partner wanneer hij/zij vindt dat jij het meest in je element bent.
- Vraag aan een collega wanneer hij/zij jou het meest ziet opleven op het werk.
6. Denk niet in tekorten
Als je eenmaal weet wat jij het liefst zou willen, dan is het oppassen geblazen. Voor je het weet komt er een kritisch stemmetje om de hoek kijken. “Ja maar, dat kun jij helemaal niet!”. Of “Wie zit er nu op jou te wachten?”. En ook “Nu is niet het goede moment!”.
We zijn geneigd om te denken vanuit angst en schaarste. Je bent bang dat er geen klanten komen, dat je geld opraakt of dat je nooit meer de liefde vindt. Maar wat nu als je leert leven in overvloed? Vertrouw erop dát er genoeg geld, liefde, tijd, energie en kansen zijn voor iedereen. Ook voor jou. Je moet er iets voor doen. Maar de basis is sowieso in orde.
7. Besef dat alles begint met één stap
Gelukkig worden met jezelf lukt niet alleen door te geloven en plannen te smeden op een papiertje. Je moet er concrete stappen voor zetten. Of nou, laten we beginnen met één stap. Welke stap richting jouw geluksplannen is zó klein dat je hem vandaag al kunt zetten?
Fantaseer je bijvoorbeeld van een nieuwe liefde in je leven? Meld je vandaag aan op een datingsite. Droom je ervan om professioneel fotograaf te worden? Vraag een vriend of je om te oefenen foto’s van hem mag maken.
Met die kleine stap zet je een grote eerste stap. Een stap richting doen waar jij wel gelukkig van wordt.