Misschien ken je hem wel, de Joodse psychiater Viktor Frankl. Hij heeft veel nagedacht over de waarde van het menselijk leven. Hij heeft een therapie ontwikkeld waarbij de eerste vraag die hij altijd aan zijn cliënten stelde, is:

“waarom pleeg je geen zelfmoord?”

Denk er maar eens over na. Waarschijnlijk kun je verschillende redenen opnoemen waarom je dat niet doet. Vul maar in: het is belangrijk dat je er bent omdat … Het is waardevol dat je leeft. Als je jezelf deze vraag stelt, kom je erachter dat het helemaal niet zo slecht gesteld is met je zelfbeeld.

Je werkelijke kern is heel stevig

We hebben vaak het idee dat mensen een buitenlaag hebben van ego. Als je doorgraaft en dieper naar binnen gaat zou daar dan een onzeker en angstig zelfbeeld onder zitten. Veel mensen denken dat dat je werkelijke kern is. Wij hebben echter het idee dat je, pas als je nog dieper gaat, daaronder pas je echte kern vindt. Het is een stevig zelfbeeld wat gegrond is in liefde en het besef dat je er mag zijn.

Die kern hebben we allemaal, er ligt alleen bij veel mensen een laag van onzekerheid en andere aangepraatte ideëen overheen. Wat je wilt doen is dus weer verbinding maken met die echte kern! Dan verdwijnt ook de twijfel aan je zelfbeeld als sneeuw voor de zon.

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.