Waarom is er niemand die zegt: ja maar hallo, we zitten nu toch niet in een vliegtuig?

Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie in Nijmegen, ontdekte dat de effectiefste manier is om geluk te vinden, andere mensen gelukkig te maken. Mensen die werk doen dat ze zelf zien als waardevol voor anderen, zoals loodgieters en schoonheidsspecialisten, blijken vaak gelukkiger dan magazijnmedewerkers of managers. Dijksterhuis zegt: ‘Dat zou je niet verwachten, maar het zijn allemaal mensen die de hele dag voelbaar iets doen voor anderen,’

Niet eerst jezelf. Eerst de ander.

Ook Canadees onderzoek laat zien hoe de vliegtuigmetafoor niet klopt: deelnemers kregen allemaal twintig dollar. De ene helft werd gevraagd een cadeau te kopen voor zichzelf en de andere helft voor een ander. Na afloop bleek de tweede groep gelukkiger. Ze voelden meer vreugde en meer voldoening. Dit vraagt een radicale omdraaiing in de manier waarop we naar ons leven kijken: je kunt niet pas een ander helpen nadat je je eigen zaakjes op orde hebt, maar je krijgt je zaakjes op orde doordat je een ander helpt.

Een Chinees spreekwoord luidt:

‘Als je geluk wilt voor een uur, doe dan een dutje.
Als je geluk wilt voor een jaar, erf dan een fortuin.
Als je geluk wilt voor het leven, help dan een ander.’

Verbinding = Geluk

Kortom: dé manier om je gelukkiger te voelen is door sterk verbonden te zijn met je omgeving. Nu je dit weet rijst de vraag: Hoe bereik je dat? Meer verbinding? In deze jachtige, stressvolle tijd lijkt iedereen steeds meer met zichzelf bezig. Zelfs met veel mensen om je heen kun je je alleen voelen. Daarom is er nu Zugether: Het boek over de kracht van verbinding, geschreven door David en Arjan. Wil je meer leren over verbinding met anderen en hoe je diepgaande relaties kan creëren?